Μάθαμε γιατί τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα εμφανίζονται πριν από σεισμούς

Πιθανώς να χρησιμοποιηθούν για πρόβλεψη
30 Μαΐου 2021 11:17
Μάθαμε γιατί τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα εμφανίζονται πριν από σεισμούς

Εδώ και δεκαετίες οι σεισμολόγοι γνωρίζουν πως σύντομες, χαμηλής έντασης ανωμαλίες στα υπόγεια ηλεκτρικά πεδία λαμβάνουν χώρα πριν από ένα σεισμό, μερικές φορές έως και λίγες εβδομάδες πριν από αυτόν. Παρά τα διάφορα μοντέλα που προσπάθησαν να εξηγήσουν το φαινόμενο, ο λόγος που συνέβαινε κάτι τέτοιο παρέμενε άγνωστος.

Τώρα, χάρη σε μία νέα έρευνα του Shinshu University και του Genesis Research Institute, η αιτία φαίνεται πως εντοπίζεται στα αέρια που παγιδεύονται στα πετρώματα πριν από ένα σεισμό. Αυτά τα στεγανά βράχων μπορεί να μπλοκάρουν τη ροή των υπόγειων υδάτων. Όταν η “βαλβίδα” αυτή σπάει και η πίεση μειώνεται, το διοξείδιο του άνθρακα ή το μεθάνιο που υπάρχει στο παγιδευμένο νερό απελευθερώνεται, αυξάνοντας τον όγκο του. Όσο το αέριο κινείται, τα ηλεκτρόνια των σπασμένων επιφανειών δεσμεύονται από τα μόρια του αερίου, παράγοντας ηλεκτρισμό όσο κινούνται προς την επιφάνεια.

Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την έως τώρα υπόθεση, πως η αλληλεπίδραση των ραγισμένων πετρωμάτων με τα αέρια βαθιά στη Γη κατά τη διάσπαση των βράχων σε μία ρωγμή, μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στα προσεισμικά και σεισμικά ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα.

Ο τύπος των πετρωμάτων μάλιστα έχει σημασία, καθώς αυτά που περιέχουν γρανίτη παράγουν μεγαλύτερη τάση αφού συλλαμβάνουν περισσότερα ηλεκτρόνια.

Αν τα ευρήματα της έρευνας υποστηριχτούν και από άλλες μελλοντικές, μπορεί να μιλάμε για μία μέθοδο πρόβλεψης σεισμών αναλύοντας ασυνήθιστη ηλεκτρομαγνητική δραστηριότητα, που θα σώσει ζωές, αφού θα μπορούμε να έχουμε έγκαιρη προειδοποίηση ώρες, μέρες ή και εβδομάδες πριν να χτυπήσει η καταστροφή.

Ως αποτέλεσμα αυτού του εργαστηριακού πειράματος, μπορεί να είναι δυνατόν να εντοπίσουμε το ηλεκτρικό σήμα που συνοδεύει ένα σεισμό, παρατηρώντας το τελλουρικό ρεύμα που διοχετεύεται σε έναν αγωγό, όπως ένας ατσάλινος αγωγός με νερό θαμμένος στο υπέδαφος. Μία τέτοια προσέγγιση έχει ήδη ξεκινήσει τις πρακτικές δοκιμές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Earth, Planets and Space.