Το Curiosity φωτογράφησε πολύχρωμα σύννεφα στον Άρη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Εντυπωσιακές εικόνες
30 Μαΐου 2021 10:37
Το Curiosity φωτογράφησε πολύχρωμα σύννεφα στον Άρη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Οι συννεφιασμένες μέρες είναι σπάνιο φαινόμενο στην ξηρή ατμόσφαιρα του Άρη και οι επιστήμονες της NASA δε χάνουν ευκαιρία να τα μελετήσουν κάθε φορά που εμφανίζονται. Συνήθως σχηματίζονται στον ισημερινό του πλανήτη κατά τις πιο κρύες ημέρες του χρόνου, όταν ο Άρης απέχει τη μεγαλύτερη απόσταση από τον Ήλιο.

Τώρα όμως, το Curiosity rover, τα εντόπισε νωρίτερα από ότι αναμενόταν και χωρίς να χάσει ευκαιρία κατέγραψε αυτό το σπάνιο και εντυπωσιακό φαινόμενο.

Αυτή τη φορά μάλιστα τα σύννεφα εμφανίστηκαν και σε μεγαλύτερο υψόμετρο από το αναμενόμενο. Συνήθως δεν ξεπερνούν τα 60 χιλιόμετρα και αποτελούνται από παγωμένο νερό. Αλλά αυτά που κατέγραψε το Curiosity βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες υποδεικνύουν πως μάλλον πρόκειται για παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα ή ξηρό πάγο.

Στις φωτογραφίες ξεχωρίζουν τα ιριδίζοντα σύννεφα ή όπως τα ονομάζουν οι επιστήμονες της NASA, “η μητέρα των μαργαριταριών”.

Αν δείτε ένα σύννεφο με γυαλιστερά παστέλ χρώματα, είναι επειδή τα σωματίδια μέσα σε αυτό είναι όλα σχεδόν το ίδιο μέγεθος. Αυτό συμβαίνει συνήθως αμέσως μετά το σχηματισμό των σύννεφων και έχουν όλα αναπτυχθεί με τον ίδιο ρυθμό. Πάντα θαυμάζω τα χρώματα που εμφανίζουν. Κόκκινα, πράσινα, μπλε και μωβ. Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις κάτι να γυαλίζει με πολλά χρώματα στον Άρη. Είναι το πιο πολύχρωμο φαινόμενο σε όλο τον πλανήτη. – Mark Lemmon, Space Science Institute, Boulder, Colorado