H5N8: Η γρίπη των πουλερικών έχει εξαπλωθεί σε 46 χώρες

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι επιστήμονες
24 Μαΐου 2021 13:02
H5N8: Η γρίπη των πουλερικών έχει εξαπλωθεί σε 46 χώρες

Μία εκρηκτική αύξηση σημειώθηκε το 2020 στη γρίπη των πουλερικών και συγκεκριμένα στο στέλεχος H5N8, το οποίο βρέθηκε σε πολλούς πληθυσμούς πτηνών και πουλερικών σε δεκάδες χώρες, οδηγώντας στη σφαγή εκατομμυρίων πτηνών.

Οι επηρεαζόμενες γεωγραφικές περιοχές έχουν αυξηθεί εκθετικά και τουλάχιστον 46 χώρες έχουν αναφέρει επιδημίες του παθογόνου H5N8 AIV.

Τα πιο ευαίσθητα πτηνά στο H5N8 ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες πτηνών που περιλαμβάνουν κοτόπουλα εκτροφής, πάπιες αλλά και αποδημητικά πουλιά. Περιπτώσεις μόλυνσης ανθρώπων έχουν επίσης καταγραφεί.

Ένα ξέσπασμα της γρίπης των πουλερικών στη Ρωσία το Δεκέμβριο του 2020, μεταπήδησε σε εργάτες πτηνοτροφικών μονάδων, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που το συγκεκριμένο στέλεχος βρέθηκε σε ανθρώπους.

Μέχρι σήμερα, έχουν υπάρξει 862 εργαστηριακά αποδεδειγμένες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με H5Ny συνολικά και αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ, συμπεριλαμβανομένων 455 θανάτων. Οι περιπτώσεις αυτές προήλθαν από 17 χώρες και συγκεκριμένα το 76% αυτών από την Αίγυπτο και την Ινδονησία.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως τα μέτρα κατά της πανδημίας COVID-19, είχαν ως αποτέλεσμα μία δραστική μείωση της διασποράς της εποχικής γρίπης τύπου Α και Β. Ωστόσο στο ίδιο διάστημα ένας αριθμός υψηλά μεταδοτικών H5Ny AIVs, συμπεριλαμβανομένων των H5N1, H5N2, H5N5 και H5N8, μεταδόθηκαν ταχύτατα στην Κίνα, τη Νότια Αφρική, την Ευρώπη, την Ευρασία και αλλού. Η ερευνητές καλούν σε αυστηρότερη παρακολούθηση των τύπων του ιού που αποτελούν μεγαλύτερο ρίσκο για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Εξαιτίας της μεγάλης απόστασης που καλύπτουν τα αποδημητικά πουλιά, της δυνατότητας προσαρμογής των AIVs, της αυξημένης δυνατότητας πρόσδεσης στους ανθρώπινους υποδοχείς και της συνεχούς μεταβολής αντιγόνων των HPAIVs, είναι απαραίτητο η παγκόσμια διασπορά και τα πιθανά ρίσκα των H5N8 AIVs στην εκτροφή πουλερικών, η άγρια πανίδα πτηνών και η παγκόσμια δημόσια υγεία να μην αγνοηθούν.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Science.

Tags: