Το κινεζικό Zhurong κινείται στην επιφάνεια του Άρη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ξεκίνησε την αποστολή του
23 Μαΐου 2021 11:11
Το κινεζικό Zhurong κινείται στην επιφάνεια του Άρη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η Κίνα κατάφερε με την πρώτη κάτι το οποίο πήρε στη NASA δεκαετίες να το πετύχει. Την αποστολή ενός orbiter, lander και rover στον Άρη. Μετά την επιτυχημένη προσεδάφιση του lander και την απροβλημάτιστη ανάπτυξη των ηλιακών πάνελ του rover, έφτασε η στιγμή να πατήσει και αυτό στο χώμα του Κόκκινου Πλανήτη. Το Zhurong rover κατέβηκε από τις ράμπες του lander και ξεκίνησε να περιπλανείται στην Αρειανή επιφάνεια.

Το Zhurong βρίσκεται στην τοποθεσία Utopia Planitia, στην αχανή πεδιάδα όπου είχε προσεδαφιστεί το Viking 2 lander της NASA το 1976, ενώ βρίσκεται περίπου 2.000 χιλιόμετρα από το Jezero Crater όπου βρίσκεται το αμερικανικό Perseverance rover.

Μέσα στις επόμενες 90 ημέρες, θα εξερευνήσει τη γύρω περιοχή αναζητώντας για σημάδια νερού σε μορφή πάγου, θα παρακολουθεί τον καιρό και θα αναλύει τη σύσταση του εδάφους. Το 240 κιλών rover πήρε το όνομά του από το Θεό της φωτιάς σύμφωνα με την κινεζική μυθολογία.

Η Κίνα είναι δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που προσεδαφίζει rover στον Άρη και το Zhurong μαζί με τα Curiosity και Perseverance της NASA, είναι τα μόνα ενεργά rovers στον πλανήτη.