Το iPhone πιάστηκε σε βίντεο να βγάζει "αόρατες selfies" - Τι συμβαίνει όμως πραγματικά;

Πιάστηκε στα πράσα η κάμερά του
21 Μαΐου 2021 12:47
Το iPhone πιάστηκε σε βίντεο να βγάζει "αόρατες selfies" - Τι συμβαίνει όμως πραγματικά;

Είναι λίγο-πολύ γνωστό πως οι smart συσκευές που κουβαλάμε πάνω μας καθημερινά ή έχουμε στα σπίτια μας, είτε μας βλέπουν είτε μας ακούν συχνά. Θα έχετε παρατηρήσει άλλωστε πολλές φορές ότι αν συζητάτε κάτι με φίλου ύστερα θα το δείτε σαν διαφήμιση στο κινητό ή τον browser σας. Μια χρήστης του Tik Tok, ονόματι Brie Thomason, έχοντας διαβάσει για μια θεωρία συνομωσίας που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αποφάσισε να καταγράψει με υπέρυθρη κάμερα το iPhone της.

Έτσι κατέγραψε τον φίλο της που είχε μπροστά στο πρόσωπό του το iPhone και όπως θα δείτε βγάζει από μόνο του, αόρατα "φωτογραφίες" και χωρίς να το καταλαβαίνει ο χρήστης, με συχνότητα περίπου κάθε πέντε με δέκα δευτερόλεπτα.

Δείτε το βίντεο:

@briethomason

Technology is WILDDDD. #ghostbusters #technology #infared #faceid

♬ original sound - Brie Thomason

Φυσικά το βίντεο έγινε viral στο TikTok τις τελευταίες μέρες, ενώ νωρίτερα κυκλοφορούσε μια θεωρία συνομωσίας γύρω από το γεγονός ότι " τοiPhone σας φωτογραφίζει χωρίς τη γνώση σας". Κάτι τέτοιο δεν ισχύει διότι ως γνωστόν πρόκειται για την Face ID τεχνολογία που υπάρχει από το iPhone X και στα μεταγενέστερα μοντέλα, καθώς και στα iPad Pro. Φυσικά άλλοι χρήστες τους απάντησαν στο TikTok με τη λογική.

Συχνά -πόσο μάλλον όταν το σηκώνετε για να το χρησιμοποιήσετε- το iPhone λειτουργεί τον Face ID αισθητήρα για να σας αναγνωρίσει, προβάλλοντας 30.000 υπέρυθρες κουκίδες και να δημιουργήσει εναν 3D "χάρτη" του προσώπου σας. Και όχι για να σας φωτογραφήσει.

Αυτό οφείλεται και στο "Attention-Aware" χαρακτηριστικό, το οποίο διασφαλίζει ότι κοιτάτε το κινητό για να ξεκλειδώσει. Εφόσον δεν σας αρέσει η ιδέα του να σκανάρεται το πρόσωπό σας συνεχώς μπορείτε να το απενεργοποιήσετε από τις Ρυθμίσεις και στην ενότητα Face ID.