Η Κίνα πάτησε στην επιφάνεια του Άρη για πρώτη φορά με το rover Zhurong

Η διαστημική κούρσα με τις ΗΠΑ παίρνει φωτιά
15 Μαΐου 2021 08:17
Η Κίνα πάτησε στην επιφάνεια του Άρη για πρώτη φορά με το rover Zhurong

Η Κίνα κατάφερε και αυτή να προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του Άρη στα πλαίσια της αποστολής Tianwen-1. Όπως επιβεβαίωσαν τα κρατικά media, το lander προσεδαφίστηκε επιτυχώς πριν μερικές ώρες, αποτελώντας ένα θρίαμβο για την πρώτη κινεζική αποστολή στον Άρη. Το lander που ενσωματώνει το rover Zhurong, ολοκλήρωσε την κάθοδο στην ατμόσφαιρα του Άρη χρησιμοποιώντας ένα αλεξίπτωτο για να ξεπεράσει τα “επτά λεπτά του τρόμου” πριν προσεδαφιστεί στο βόρειο κομμάτι της Utopia Planitia. Το orbiter βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τον Άρη από το Φεβρουάριο.

Το Zhurong rover των 240 κιλών αναμένεται να περάσει τρεις μήνες στην επιφάνεια συγκεντρώνοντας και αναλύοντας πετρώματα από την επιφάνεια του Άρη. Πρόκειται για την πρώτη χώρα που κατάφερε να ολοκληρώσει μία επιχείρηση που περιλαμβάνει περιστροφή σε τροχιά, προσεδάφιση και λειτουργία rover όλα στην πρώτη προσπάθειά της, επιδεικνύοντας τις διαστημικές ικανότητες της Κίνας. Με αυτήν την αποστολή αποδεικνύει επίσης πως είναι έτοιμη να ανταγωνιστεί Αμερικανούς και Ρώσους οι οποίοι έχουν δεκαετίες εμπειρίας σε διαστημικές αποστολές. Τα σχέδια της Κίνας προβλέπουν την κατασκευή δικού της διαστημικού σταθμού Tianhe σε τροχιά γύρω από τη Γη μέχρι το 2022, καθώς και την αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη.

Η κύρια αποστολή του Tianwen-1 είναι να πραγματοποιήσει μία παγκόσμια και εκτεταμένη μελέτη ολόκληρου του πλανήτη με το orbiter και να στείλει το rover στο έδαφος σε τοποθεσίες με επιστημονικό ενδιαφέρον για να πραγματοποιήσει λεπτομερείς έρευνες με μεγάλη ακρίβεια και ανάλυση.