Γιγάντιο καλαμάρι καταγράφεται για πρώτη φορά να κυνηγά τη λεία του (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο απόλυτο σκοτάδι στα βάθη του ωκεανού
13 Μαΐου 2021 11:38
Γιγάντιο καλαμάρι καταγράφεται για πρώτη φορά να κυνηγά τη λεία του (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα γιγάντια καλαμάρια είναι εξαιρετικά δύσκολο να κινηματογραφηθούν, καθώς το φυσικό τους περιβάλλον είναι εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ένα σκοτεινό και με τεράστιες πιέσεις περιβάλλον που απαιτεί ειδικό εξοπλισμό. Η πρώτη φωτογραφία αυτού του είδους ήρθε το 2004 και το πρώτο βίντεο το 2012. Τώρα όμως, επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά βίντεο με ένα γιγάντιο καλαμάρι να κυνηγά τη λεία του σε βάθος 760 μέτρων. Το βίντεο καταγράφηκε το 2019, αλλά οι ερευνητές τώρα δημοσίευσαν την ανάλυσή τους για τη συμπεριφορά του πλάσματος.

Τα γιγάντια καλαμάρια λοιπόν, περιπολούν ενεργά την περιοχή τους ψάχνοντας για θηράματα όπως οι μέδουσες, βαθιά στα σκοτεινά νερά του Κόλπου του Μεξικού, αντί να παραμονεύουν τη λεία τους όπως πιστεύαμε έως τώρα. Οι ερευνητές κατέγραψαν σε βίντεο το γιγάντιο καλαμάρι το οποίο επιτίθεται στη λεία του, μία καμουφλαρισμένη ως μέδουσα συσκευή ειδικά σχεδιασμένη για την παρακολούθηση αυτού του είδους.

Το γιγάντιο καλαμάρι παρακολουθεί το δόλωμα E-Jelly, πριν χτυπήσει με αστραπιαία ταχύτητα. Το E-Jelly είναι μία συσκευή που μιμείται τη βιοφωταύγεια ορισμένων μεδουσών για να προσελκύσει και να μπορέσει να καταγράψει πλάνα του σπάνιου γιγάντιου καλαμαριού. Τα γιγάντια καλαμάρια έχουν μάτια στο μέγεθος πιάτων και μπορούν να φτάσουν τα 14 μέτρα σε μήκος, αν και στην προκειμένη περίπτωση είχαμε νεαρό καλαμάρι μήκους έξι μέτρων. Η ιστορίες για αυτά έχουν εμπνεύσει θρύλους όπως τα kraken και άλλα θαλάσσια τέρατα ανά τους αιώνες.

Η έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο Science Direct, αποδεικνύει πως τα σπάνια αυτά πλάσματα επιβιώνουν στα βαθιά νερά όντας αποτελεσματικοί κυνηγοί αντί να καρτερούν τη λεία του να περάσει. Μέχρι τώρα θεωρούσαμε πως δεν μπορούσε να κυνηγήσει λόγω της υψηλής ενέργειας που θα απαιτούσε κάτι τέτοιο για το τεράστιο σώμα του. Αποδεικνύεται επίσης η χρησιμότητα πλατφορμών όπως το E-Jelly, με δόλωμα τη βιοφωταύγεια για την προσέλκυση και τη μελέτη πλασμάτων που ζουν στα βάθη των ωκεανών.