Ransomware επίθεση πλήττει τεράστιο αγωγό καυσίμων στις ΗΠΑ

Ενημερώθηκε ο Biden
09 Μαΐου 2021 10:25
Ransomware επίθεση πλήττει τεράστιο αγωγό καυσίμων στις ΗΠΑ

Ένας από τους μεγαλύτερους αγωγούς καυσίμων στις ΗΠΑ τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά από κυβερνοεπίθεση. Ο Colonial Pipeline έχει μήκος 8.850 χιλιόμετρα, διατρέχει όλη την ανατολική ακτή των ΗΠΑ και μεταφέρει το 45% των καυσίμων, από βενζίνη μέχρι καύσιμα για jet.

Οι hackers οι οποίοι ανήκουν στην ομάδα DarkSide, ξεκίνησαν την επίθεσή τους την Πέμπτη εισάγοντας ransomware και κλέβοντας 100 gigabytes δεδομένων από το δίκτυο της Colonial μέσα σε δύο ώρες. Η Colonial αναγκάστηκε να κλείσει τον αγωγό την Παρασκευή για να περιορίσει την απειλή, η οποία πάγωσε όλες τις επιχειρήσεις στον αγωγό και επηρέασε τα IT συστήματα.

Η Colonial Pipeline παίρνει μέτρα για να καταλάβει και να λύσει το ζήτημα. Προς το παρόν επικεντρωνόμαστε στην ασφάλεια και την αποκατάσταση της υπηρεσίας μας και προσπαθούμε να επιστρέψουμε σε κανονική λειτουργία.

Οι Times ανέφεραν πως είναι μάλλον απίθανο η διακοπή λειτουργίας του αγωγού να προκαλέσει άμεσα προβλήματα στους καταναλωτές, αφού τα καύσιμα αποθηκεύονται σε δεξαμενές και οι ΗΠΑ έχουν μειώσει τη ζήτηση καυσίμων λόγω της πανδημίας. Αν το πρόβλημα επιμείνει όμως για πολλές μέρες, μπορεί να δούμε αύξηση τιμών των καυσίμων. Σε κάθε περίπτωση όμως, το χτύπημα θεωρείται ζήτημα εθνικής ασφάλειας αφού έχει να κάνει με την ενεργειακή υποδομή των ΗΠΑ και για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο Πρόεδρος, Joe Biden.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εργάζεται ενεργά για να εκτιμήσει τις επιπλοκές του συμβάντος, να αποφύγει διαταραχές στην προσφορά και να βοηθήσει την εταιρία να αποκαταστήσει τη λειτουργία του αγωγού το συντομότερο δυνατό. – Εκπρόσωπος Λευκού Οίκου