Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο είδος αιλουροειδών στην ιστορία

Μπορούσαν να σκοτώσουν ρινόκερο
08 Μαΐου 2021 10:27
Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο είδος αιλουροειδών στην ιστορία

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος αιλουροειδών με τεράστια κυρτά δόντια που εξέχουν από το στόμα τους και είναι το μεγαλύτερο που έχουμε ανακαλύψει έως τώρα. Το Machairodus lahayishupup έζησε πριν 5-9 εκατομμύρια χρόνια πριν στις πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής και είχε βάρος περίπου 275 κιλά.

Η δύναμη στα μπροστινά πόδια ήταν απαραίτητη για να σκοτώσουν το θήραμά τους. Το μεγαλύτερο απολίθωμα που έχει βρεθεί έχει 1.4 φορές το μέγεθος ενός σημερινού λιονταριού.

 

Πιστεύουμε πως ήταν αγρίμια που τακτικά σκότωναν μόνα τους ζώα σε μέγεθος βίσωνα. Οι ρινόκεροι ήταν άφθονοι τότε και ίσως να ήταν τα θηράματα επιλογής των M. Lahayishupup. – Jonathan Calede, παλαιοντολόγος, Ohio State University

Το να κοιτάζει κανείς πίσω στο παρελθόν τόσα εκατομμύρια χρόνια δεν είναι εύκολο και οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να εντάξουν με μεγαλύτερη ακρίβεια αυτό το είδος στην οικογένεια των αιλουροειδών. Ωστόσο η ανακάλυψη δημιουργεί εξελικτικά ερωτήματα για αυτές τις γιγάντιες γάτες.

Είναι γνωστό πως υπήρχαν μεγάλα αιλουροειδή στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τώρα έχουμε και στη Βόρεια Αμερική την ίδια περίοδο. Υπάρχει μία ενδιαφέρουσα τάση είτε επαναλαμβανόμενης ανεξάρτητης εξέλιξης σε κάθε ήπειρο από το τεράστιο μέγεθος του σώματος σε υπερ-ειδίκευση στον τρόπο κυνηγιού ή έχουμε αυτό το αρχαίο είδος που επεκτάθηκε σε όλες τις ηπείρους.

Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε στο Journal of Mammalian Evolution.