Αύριο αναμένεται η πρόσκρουση του ανεξέλεγκτου κινεζικού πυραύλου

Μικρές οι πιθανότητες να πέσει σε κατοικημένη περιοχή
07 Μαΐου 2021 10:55
Αύριο αναμένεται η πρόσκρουση του ανεξέλεγκτου κινεζικού πυραύλου

Τα μάτια στον ουρανό έχουν στρέψει αρκετές κρατικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο, αφού η ανεξέλεγκτη τροχιά του κινεζικού πυραύλου Long March 5B αναμένεται να καταλήξει σε πρόσκρουσή του κάπου στη Γη. Ο ακριβής τόπος και χρόνος δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί, καθώς η παραμικρή αλλαγή στην τροχιά έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες αλλαγές στην πορεία του πυραύλου. Ωστόσο, η US Space Command που παρακολουθεί το αντικείμενο, θεωρεί πως η πρόσκρουσή του θα λάβει χώρα αύριο, 8 Μαΐου.

Ο αστροφυσικός του Harvard, Jonathan McDowell, είπε στο CNN πως ο πύραυλος ταξιδεύει με ταχύτητα 29.000 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ βάση της τωρινής τροχιάς του, το πιθανό σημείο πρόσκρουσης επεκτείνεται στο βορρά έως και το βόρειο τμήμα της Ελλάδας και στο νότο έως το νοτιότερο τμήμα της Αυστραλίας.

Το μεγαλύτερο τμήμα του πυραύλου αναμένεται να καεί κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, ωστόσο ορισμένα συντρίμμια αναμένονται να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης. Οι πιθανότητες όμως να χτυπήσουν μία κατοικημένη περιοχή είναι πολύ μικρές.

Η Κίνα έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από την επιστημονική κοινότητα για την πρακτική της αυτή. Από το 1990, τίποτα παραπάνω από 10 τόνους δεν έχει αφεθεί να κάνει είσοδο στην ατμόσφαιρα. Το κύριο σώμα του πυραύλου ζυγίζει 21 τόνους, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που συντρίμμια κινεζικού πυραύλου πέφτουν στη Γη, αφού σχεδιαστικά οι Κινέζοι αφήνουν αυτό το μεγάλο κομμάτι του πυραύλου σε χαμηλή τροχιά, επαναπαυόμενοι στις μικρές πιθανότητες που έχει να προξενήσει ζημιές.

Οι πάγιες τακτικές έχουν εδραιωθεί. Δεν υπάρχει διεθνής νόμος ή κάτι συγκεκριμένο, αλλά η πρακτική όλων των χωρών σε όλο τον κόσμο είναι “ναι, για τους μεγάλους πυραύλους, ας μην αφήνουμε να σκουπίδια μας σε τροχιά έτσι”. – Mc Dowell