Ανεξέλεγκτη επανείσοδος πυραύλου - Αναμένεται πρόσκρουση τις επόμενες ημέρες

Δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια πού
05 Μαΐου 2021 10:19
Ανεξέλεγκτη επανείσοδος πυραύλου - Αναμένεται πρόσκρουση τις επόμενες ημέρες

Διαστημικά συντρίμμια αρκετών τόνων βρίσκονται σε ανεξέλεγκτη φθίνουσα τροχιά στην ατμόσφαιρα της Γης και προέρχονται συγκεκριμένα από τον τεράστιο πύραυλο Long March 5B της Κίνας, ο οποίος είχε εκτοξευτεί στις 29 Απριλίου για να φέρει το πρώτο κομμάτι του νέου κινεζικού διαστημικού σταθμού Tianhe σε τροχιά.

Κατά πάσα πιθανότητα το σώμα του πυραύλου θα διαλυθεί σε μικρότερα κομμάτια κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα, ωστόσο κάποια θα περάσουν από αυτήν και λόγω της ταχύτητάς του, είναι αδύνατο να προβλεφθεί πού θα πέσουν, παρά μόνο έξι ώρες πριν την πρόσκρουση. Προς το παρόν, ταξιδεύουν σε ένα εύρος Νέας Υόρκης, της Μαδρίτης, του Πεκίνου στα βόρεια και Χιλής, Νέας Ζηλανδίας στα νότια με ταχύτητα 30.000 km/h.

Έχει δημιουργηθεί μάλιστα ένα website με live πληροφορίες του αντικειμένου, που την ώρα της συγγραφής αυτού του άρθρου κινείται σε υψόμετρο 165 χιλιομέτρων. Η επανείσοδός του στην ατμόσφαιρα εκτιμάται στις 10 Μαΐου με ένα 48ωρο ως περιθώριο λάθους.

Οι μεγαλύτερες πιθανότητες είναι να πέσει στη θάλασσα, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να πέσει σε κατοικημένη περιοχή. Η διεθνής νομοθεσία προβλέπει πως η χώρα που εκτόξευσε τον πύραυλο θα κληθεί να πληρώσει τις οποιεσδήποτε αποζημιώσεις που προκαλούνται από διαστημικά αντικείμενα.

Να θυμίσουμε πως η πρώτη εκτόξευση του Long March 5B είχε επίσης μία ανεξέλεγκτη επανείσοδο στην ατμόσφαιρα έξι μέρες μετά, η οποία ευτυχώς έλαβε χώρα πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό.