Σκελετοί από το Μεσαίωνα δείχνουν πως ο καρκίνος θέριζε και τότε

Δέκα φορές πιο συχνός από ότι πιστεύαμε μέχρι τώρα
02 Μαΐου 2021 10:48
Σκελετοί από το Μεσαίωνα δείχνουν πως ο καρκίνος θέριζε και τότε

Πολλές φορές τείνουμε να πιστεύουμε πως ο καρκίνος είναι μία ασθένεια που έχει γιγαντωθεί κυρίως λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής μας. Μία νέα αρχαιολογική ανάλυση όμως δείχνει πως ακόμα και πριν την τόσο ευρεία υιοθέτηση του καπνίσματος, πριν τη Βιομηχανική Επανάσταση και πριν τη σύγχρονη αύξηση του προσδόκιμου ζωής, ο καρκίνος ήταν και πάλι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν με ακτινογραφίες, 143 σκελετούς από τη μεσαιωνική περίοδο σε έξι νεκροταφεία κοντά στο Cambridge. Βρήκαν λοιπόν πως οι περιπτώσεις καρκίνου μεταξύ 6ου και 16ου αιώνα ήταν στο 1/4 από αυτές που έχουμε σήμερα. Είναι επίσης 10 φορές υψηλότερες από προηγούμενες εκτιμήσεις οι οποίες ήθελαν τους θανάτους από καρκίνο να είναι λιγότερο από 1%.

Έως τώρα θεωρούσαμε πως η σημαντικότερη αιτία θανάτου στους ανθρώπους του Μεσαίωνα ήταν οι μεταδοτικές ασθένειες, όπως η δυσεντερία και η βουβωνική πανώλη, μαζί με τον υποσιτισμό και τους τραυματισμούς λόγω ατυχημάτων ή πολέμου. Τώρα πρέπει να προσθέσουμε τον καρκίνο στις κυρίαρχες ασθένειες που έπλητταν τον κόσμο στο Μεσαίωνα. – Jenna Dittmar, αρχαιολόγος του Cambridge University

Όλες οι προηγούμενες αναλύσεις σκελετών στη Βρετανία κοιτούσαν μόνο το εξωτερικό του οστού, αλλά η νέα έρευνα έψαχνε και για μεταστάσεις μέσα στο κόκκαλο. Σε μία περίπτωση μάλιστα βρέθηκαν σημάδια σε ολόκληρο το σκελετό, ενδεικτικό για καρκίνο του αίματος. Βάσει στατιστικής ανάλυσης, οι ερευνητές πιστεύουν πως οι περιπτώσεις θανάτου λόγω καρκίνου στη Βρετανία στο Μεσαίωνα ήταν ανάμεσα στο 9% και 14%.

Στη σύγχρονη Βρετανία όπου οι άνθρωποι ζουν πολύ περισσότερο, αναπνέουν περισσότερα καυσαέρια και αντιμετωπίζουν περισσότερους ιούς, ο καρκίνος εμφανίζεται στο 50% των περιπτώσεων θανάτου. Λόγω του μικρού δείγματος της έρευνας όμως θα χρειαστούν πολλές περισσότερες, με ακτινογραφίες σκελετών από διαφορετικές περιοχές και περιόδους, για να διαπιστώσουμε πόσο κοινός ήταν ο καρκίνος και να καταλάβουμε καλύτερα πόσο έχει αυξηθεί και πού οφείλεται η αύξηση.

Η έρευνα θα δημοσιοποιηθεί στο Cancer, ωστόσο ένα pre-press υπάρχει στο Academia.edu.