Η κλιματική αλλαγή προκαλεί μετακίνηση του άξονα της Γης 

Μέσω του φαινομένου της πολικής μετατόπισης

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί μετακίνηση του άξονα της Γης

Μία νέα έρευνα δείχνει πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η Γη. Μελετώντας το φαινόμενο της πολικής μετατόπισης, όπου οι γεωγραφικοί πόλοι της Γης μετακινούνται σε σχέση με τον άξονα περιστροφής, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους λόγους που προκαλείται αυτή η μετακίνηση. Οι επιστήμονες του Geographic Sciences and Natural Resources Research της Κίνας εξηγούν στην έρευνα πώς η πολική μετατόπιση που παρατηρήθηκε από το 1990 μπορεί να εξηγηθεί με τις επίγειες αλλαγές στα αποθέματα νερού (TWS).

Το TWS περιλαμβάνει αλλαγές στα επίπεδα νερού της Γης από παγετώνες που λιώνουν καθώς και από άντληση υπόγειων υδάτων. Ο λόγος που οι αλλαγές είναι σημαντικές είναι επειδή επηρεάζουν τη διανομή μάζας της Γης και όταν έχουμε ένα αντικείμενο που περιστρέφεται – είτε ένα γιογιό, είτε έναν πλανήτη - η διανομή της μάζας του επηρεάζει τον τρόπο που περιστρέφεται. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του GRACE της NASA, αυτές οι αλλαγές στο νερό στη δεκαετία του ’90 προκύπτουν κυρίως από την κλιματική αλλαγή.

Το ταχύτερο λιώσιμο των πάγων από την υπερθέρμανση του πλανήτη ήταν η πιο πιθανή αιτία της κατευθυντικής αλλαγής της πολικής μετατόπισης τη δεκαετία του ’90. Άλλοι πιθανοί λόγοι είναι οι TWS αλλαγές σε μη πολικές περιοχές, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της μη βιώσιμης κατανάλωσης των υπόγειων υδάτων για άρδευση και άλλες ανθρωποκεντρικές δραστηριότητες.

Η μετατόπιση του άξονα είναι τόσο μικρή που οι άνθρωποι δεν μπορούν να την καταλάβουν στην καθημερινότητά τους, αλλά από το 1995 έως το 2020 η μέση ταχύτητα μετατόπισης αυξήθηκε περίπου 17 φορές από την ίδια μέτρηση που καταγράφηκε από το 1981 έως το 1995. Το 1995 μάλιστα παρατηρήθηκε μία μεταβολή της κατεύθυνσης της μετατόπισης από νότια προς ανατολικά.

Η έρευνα έχει μεγαλύτερες συνέπειες στην κατανόησή μας σχετικά με τις ποσότητες νερού που αποθηκεύτηκαν στο υπέδαφος τον 20ο αιώνα. Οι ερευνητές έχουν συγκεντρώσει 176 χρόνια δεδομένων πολικής μετατόπισης. Χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους θα μπορέσουν να υπολογίσουν την ποσότητα των υπόγειων υδάτων που χάθηκε όλα αυτά τα χρόνια.

0 comment(s)

End of content

No more pages to load