Τρία στα τρία για το Ingenuity της NASA στον Άρη (ΒΙΝΤΕΟ)

Πιο γρήγορα και πιο μακριά από κάθε άλλη φορά
26 Απριλίου 2021 11:05
Τρία στα τρία για το Ingenuity της NASA στον Άρη (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Ingenuity της NASA πραγματοποίησε με επιτυχία και την τρίτη πτήση του, επιταχύνοντας στα 2 μέτρα το δευτερόλεπτο, καλύπτοντας μία απόσταση 50 μέτρων σε υψόμετρο πέντε μέτρων. Η πτήση διήρκησε 80 δευτερόλεπτα. Το πλήθος των πληροφοριών που συγκέντρωσε η NASA έκανε πολύ χαρούμενους τους μηχανικούς του JPL, οι οποίοι είναι σίγουροι πλέον πως ελικοφόρα σκάφη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξερεύνηση του Άρη στο μέλλον.

Είχαμε προετοιμαστεί για τη σημερινή πτήση, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν ήταν εκπληκτική. Με αυτήν την πτήση επιδεικνύουμε τις κρίσιμες δυνατότητες που θα ευνοήσουν την προσθήκη μιας εναέριας διάστασης στις μελλοντικές αποστολές στον Άρη.

Απομένουν μόλις δύο πτήσεις ακόμα πριν η NASA ωθήσει στα όρια του το Ingenuity, οδηγώντας το κατά πάσα πιθανότητα στην καταστροφή του, για να στρέψει το ενδιαφέρον της στην κύρια αποστολή του Perseverance rover. Το Ingenuity έχει ήδη αποδείξει πως η πτήση σε μία ατμόσφαιρα τόσο αραιή όσο του Άρη είναι δυνατή και οποιεσδήποτε δοκιμές από εδώ και πέρα θα είναι απλά για να δοκιμάσουν τα όρια του σκάφους.

Η τέταρτη πτήση θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες, ενώ η πέμπτη θα κινήσει το Ingenuity σε απόσταση 300 μέτρων, με την MiMi Aung, project manager του Ingenuity, να δηλώνει πως θα προσπαθήσει να πιάσει ακόμα και τα 600 μέτρα. Το Ingenuity αναμένεται να καταστραφεί κατά την προσεδάφιση, κυρίως λόγω της άγνωστης και αχαρτογράφητης περιοχής στην οποία θα επιχειρήσει.

Αν έχουμε μία κακή προσεδάφιση, θα είναι το τέλος της αποστολής. Η ζωή του θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα προσεδαφιστεί.