Το Autopilot της Tesla είναι πολύ εύκολο να ξεγελαστεί (ΒΙΝΤΕΟ)

Το πείραμα του Consumer Reports
23 Απριλίου 2021 10:27
Το Autopilot της Tesla είναι πολύ εύκολο να ξεγελαστεί (ΒΙΝΤΕΟ)

Το θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα στο Texas των ΗΠΑ, έφερε στο προσκήνιο το αυτόνομο σύστημα οδήγησης της Tesla, το Autopilot. Και ενώ ο Elon Musk αρνείται κατηγορηματικά πως ευθύνεται το όχημα για το δυστύχημα, το περιστατικό έγινε η αφορμή να πραγματοποιήσει ένα πείραμα το έγκυρο Consumer Reports αποδεικνύοντας πόσο εύκολο είναι να παρακαμφθούν οι δικλείδες ασφαλείας της Tesla, με αποτέλεσμα το όχημα να κινείται χωρίς να βρίσκεται κάποιος στη θέση του οδηγού.

Το πείραμα εξελίχθηκε ως εξής. Ο οδηγός αναπτύσσει ταχύτητα και έπειτα σταματά το όχημα. Χωρίς να ανοίξει την πόρτα του οδηγού, τοποθετεί ένα αντίβαρο στο τιμόνι για να προσομοιώσει την πίεση που ασκούν τα χέρια του στο τιμόνι. Κρατώντας τη ζώνη κλειδωμένη, μετακινήθηκε στη θέση του συνοδηγού και έπειτα χρησιμοποίησε τα χειριστήρια  του τιμονιού για να επιταχύνει ξανά. Μπόρεσε έτσι να κινηθεί σε μία κλειστή πίστα για αρκετά χιλιόμετρα, χωρίς να βρίσκεται στη θέση του οδηγού, με το αυτοκίνητο να ακολουθεί τις γραμμές και να παίρνει και τις στροφές, ενώ όταν ο οδηγός ήθελε να σταματήσει το αυτοκίνητο επιβράδυνε πάλι από τα χειριστήρια τιμονιού.

Το αυτοκίνητο κινήθηκε και στις δύο κατευθύνσεις της πίστας του μισού μιλίου, επανειλημμένα, χωρίς να καταλάβει πως δε βρισκόταν κανείς στη θέση του οδηγού, χωρίς να καταλάβει πως κανείς δεν ακουμπούσε το τιμόνι, χωρίς να καταλάβει πως δεν υπήρχε βάρος στο κάθισμα. Ήταν λίγο τρομακτικό να συνειδητοποιείς πόσο εύκολο είναι να το ξεγελάσεις, αποδεικνύοντας πως οι δικλείδες ασφαλείας είναι ανεπαρκείς. Για να είμαι ξεκάθαρος, όποιος χρησιμοποιεί το Autopilot στο δρόμο χωρίς να βρίσκεται κάποιος στη θέση του οδηγού, θέτει τον εαυτό του και άλλους σε άμεσο κίνδυνο.

Το Consumer Reports προειδοποιεί πως το πείραμα δεν πρέπει να επιχειρηθεί από κανέναν, πέρα από εκπαιδευμένους επαγγελματίες σε κλειστή διαδρομή, ενώ για λόγους ασφαλείας η ταχύτητα δεν ξεπέρασε τα 50km/h.

Η Tesla προειδοποιεί τους οδηγούς να προσέχουν πάντα το δρόμο και να έχουν τα χέρια τους στο τιμόνι, ωστόσο αρνείται πεισματικά να εγκαταστήσει περισσότερα συστήματα ασφαλείας, όπως για παράδειγμα κάμερα υπέρυθρης παρακολούθησης των ματιών του οδηγού που περιλαμβάνεται σε αυτόνομα συστήματα άλλων κατασκευαστών. Να θυμίσουμε πως το Autopilot αποτελεί αυτόνομο σύστημα επιπέδου 2 και απαιτεί τα χέρια του οδηγού στο τιμόνι και τα μάτια του στο δρόμο.

Αυτό δε σταματά όμως αρκετούς να πειραματίζονται, ακόμα και να καταγράφουν σε video τα περιστατικά όπου το Tesla κινείται μόνο του στο δρόμο όσο ο οδηγός κοιμάται ή βρίσκεται στη θέση του συνοδηγού.