Επιστήμονες μετέτρεψαν τους ιστούς αράχνης σε μουσική (BINTEO)

Μία ματιά στο πώς αντιλαμβάνονται τον κόσμο
18 Απριλίου 2021 12:35
Επιστήμονες μετέτρεψαν τους ιστούς αράχνης σε μουσική (BINTEO)

Οι αράχνες βασίζονται στην αφή για να αισθανθούν τον κόσμο γύρω τους. Το σώμα και τα πόδια τους έχουν μικροσκοπικές τρίχες που ξεχωρίζουν διαφορετικούς τύπους δονήσεων. Όταν το θύμα τους μπλεχτεί στον ιστό τους κάνει πολύ διαφορετικές δονήσεις από ένα αεράκι ή μία άλλη αράχνη που πλησιάζει. Κάθε δόνηση σε κάθε τμήμα του ιστού παράγει και διαφορετική συχνότητα, που μπορούν να αντιληφθούν μόνο οι αράχνες και όχι οι άνθρωποι.

Για να μπορέσουμε να τις αισθανθούμε και εμείς, ερευνητές του MIT δημιούργησαν ένα project το οποίο μετατρέπει τις δονήσεις του ιστού σε ήχους που μπορούμε να ακούσουμε.

Οι αράχνες είναι πρακτικά τυφλές. Όλα τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος τα λαμβάνουν μέσω δονήσεων. Η ομάδα χρησιμοποίησε μία διαδικασία η οποία μετέτρεψε τις δονήσεις σε χαρακτηριστικούς ήχους οι οποίοι βρίσκονται στο εύρος που μπορεί να αντιληφθεί ο άνθρωπος. Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα παρουσίασαν σε ένα συνέδριο του American Chemical Society.

Οι αράχνες ζουν σε ένα περιβάλλον δονούμενων χορδών. Δε βλέπουν πολύ καλά, οπότε αντιλαμβάνονται τον κόσμο μέσω των δονήσεων, οι οποίες έχουν διαφορετικές συχνότητες.

H 3D απεικόνιση ενός ιστού που τεντώνεται μοιάζει με τον ήχο ενός αεροπλάνου που απογειώνεται, ενώ μία VR περιήγηση σε έναν ιστό ακούγεται σαν τη μουσική επένδυση ενός thriller.

Βλέποντάς το και ακούγοντάς το ταυτόχρονα, μπορείς πραγματικά να αρχίσεις να καταλαβαίνεις το περιβάλλον στο οποίο ζει η αράχνη.

Η έρευνα θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα την τρισδιάστατη αρχιτεκτονική των ιστών, ενώ μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε και τη γλώσσα δονήσεων των αραχνών. Οι ερευνητές τώρα θέλουν να καταγράψουν τους ήχους από ιστούς αράχνης και να χρησιμοποιήσουν τεχνητή νοημοσύνη για να παράγουν ήχους αράχνης παρατηρώντας τις αντιδράσεις τους, ενώ ελπίζουν το project τους να εμπνεύσει περαιτέρω έρευνα στον τομέα.

Τώρα προσπαθούμε να παράγουμε συνθετικά σήματα για να μιλήσουμε πρακτικά τη γλώσσα των αραχνών. Αν τις εκθέσουμε σε συγκεκριμένα μοτίβα ρυθμών και δονήσεων, μπορούμε να επηρεάσουμε αυτό που κάνουν και μπορούμε να ξεκινήσουμε να επικοινωνούμε μαζί τους; Αυτές είναι πραγματικά συναρπαστικές ιδέες.