Η Apple "σκότωσε" το iMessage για Android για να κρατήσει παγιδευμένους τους χρήστες

Μία στρατηγική επιλογή άκρως επιτυχημένη
11 Απριλίου 2021 12:12
Η Apple "σκότωσε" το iMessage για Android για να κρατήσει παγιδευμένους τους χρήστες

Η δικαστική διαμάχη της Apple με την Epic Games συνεχίζεται και φέρνει στο φως λεπτομέρειες για τη λειτουργία μερικών υπηρεσιών. Μία από αυτές είναι η αποκλειστικότητα του iMessage στο οικοσύστημα της Apple.

Σύμφωνα με τα έγγραφα λοιπόν, υπήρξε μία περίοδος στην οποία το iMessage έφτασε πολύ κοντά στο να διατεθεί για Android. Τελικά όμως αποφασίστηκε να μη γίνει κάτι τέτοιο, καθώς το iMessage θεωρήθηκε κρίσιμο χαρακτηριστικό για την επιτυχία του iPhone.

Σύμφωνα με τον Craig Federighi, το iMessage στο Android θα αφαιρούσε το “εμπόδιο” για τις οικογένειες που είχαν iPhone, να επιλέξουν ένα φθηνότερο Android τηλέφωνο για τα παιδιά τους. Κάνοντας το iMessage αποκλειστικό στο iOS, όσοι ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αγοράσουν ένα προϊόν της Apple, ένα iPhone, iPad ή Mac.

Η Apple αναγνώρισε τη δύναμη που είχε το iMessage για να προσελκύσει και να κρατήσει χρήστες μέσα στο οικοσύστημά της. Από το 2013 η Apple αποφάσισε να μην αναπτύξει την εκδοχή του iMessage για το Android. Η Apple θα μπορούσε να δημιουργήσει μία Android έκδοση που θα λειτουργούσε με το iOS και έχοντας αυτή τη συμβατότητα οι χρήστες των δύο πλατφορμών θα μπορούσαν να ανταλλάσσουν μηνύματα εύκολα. Ωστόσο ο Craig Federighi, υπεύθυνος για το iOS, φοβήθηκε πως το iMessage για το Android θα εξυπηρετούσε απλά την αφαίρεση του εμποδίου στις iPhone οικογένειες, δίνοντας στα παιδιά τους Android τηλέφωνα. Ο Phil Schiller, υπεύθυνος του App Store, συμφώνησε πως η Apple δεν έπρεπε να προσφέρει το iMessage στις Android συσκευές. Το 2016 ένας πρώην υπάλληλος της Apple σχολίασε πως ο νούμερο 1 λόγος που δυσκολεύεται κάποιος να αφήσει το σύμπαν εφαρμογών της Apple είναι το iMessage. Το iMessage ευθύνεται για την παγίδευση στο Apple οικοσύστημα και ο κ. Schiller σχολίασε πως “το να προσφέρουμε το iMessage στο Android θα μας πλήξει περισσότερο από ότι θα μας βοηθήσει και αυτό το email υποδεικνύει το λόγο”.