Η Microsoft πήγε την ψύξη των servers της σε άλλο επίπεδο

Υδρόψυξη over 9000
09 Απριλίου 2021 12:37
Η Microsoft πήγε την ψύξη των servers της σε άλλο επίπεδο

Οι περισσότεροι έχετε δει κάποιου είδους υδρόψυξη, κυρίως σε PC, αλλά η Microsoft αποφάσισε να το πάει σε εντελώς νέα επίπεδα όσον αφορά  τους servers της. Πολλοί μπορεί να θυμάστε τότε που η εταιρία βύθισε στη θάλασσα ολόκληρo datacenter για να το κρατήσει δροσερό και να εξοικονομήσει ενέργεια. Τώρα επιστρέφει βυθίζοντας τους ίδιους τους servers σε ένα υγρό για να τους κρατήσει δροσερούς. Προφανώς το υγρό δεν είναι νερό αλλά είναι ένα μη αγώγιμο υγρό το οποίο δε βλάπτει τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Το υγρό βράζει στους 50 βαθμούς Κελσίου και οι υδρατμοί του συγκεντρώνονται σε έναν συμπυκνωτή όπου ψύχονται και επιστρέφουν στο σύστημα ως υγρό, δημιουργώντας ένα κλειστό κύκλωμα ψύξης.

Προφανώς η μέθοδος αυτή δεν είναι νέα, αλλά η Microsoft ισχυρίζεται πως είναι “ο πρώτος cloud πάροχος που υιοθετεί αυτούς του είδος την ψύξη σε περιβάλλον παραγωγής”.

Αν το κάνουμε σωστά, η ψύξη δύο φάσεων μέσω εμβύθισης θα πληροί όλες τις απαιτήσεις του κόστους, της αξιοπιστίας και των επιδόσεων ταυτόχρονα, με πρακτικά ένα κλάσμα της ενέργειας που ξοδεύουμε στη συμβατική αερόψυξη. – Ιωάννης Μανουσάκης, επικεφαλής software engineer Azure