Το Ingenuity επιβίωσε την πρώτη του νύχτα στον Άρη και τράβηξε την πρώτη φωτογραφία

Σειρά έχει η πτήση
07 Απριλίου 2021 10:19
Το Ingenuity επιβίωσε την πρώτη του νύχτα στον Άρη και τράβηξε την πρώτη φωτογραφία

Το πρώτο ανθρώπινο κατασκεύασμα που θα πετάξει στην ατμόσφαιρα ενός άλλου πλανήτη απέδειξε πως μπορεί να υπομείνει τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες της νύχτας στον Άρη που αγγίζουν τους -90 βαθμούς Κελσίου. Η ανάπτυξη του Ingenuity στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη διήρκησε σχεδόν μία εβδομάδα, για να αποκολληθεί τελικά από την “κοιλιά” του Perseverance rover. Τώρα που κατάφερε να περάσει την πρώτη του νύχτα χωρίς προβλήματα, οι μηχανικοί της NASA μπορούν να πάρουν μια ανάσα και να συγκεντρωθούν στην πρώτη πτήση του η οποία θα λάβει χώρα στις 11 Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών όσο το ελικόπτερο βρίσκεται ακόμα στο έδαφος, πραγματοποιήθηκε και η πρώτη λήψη φωτογραφίας από την κάμερα του Ingenuity. Μπορεί να μη δείχνει τίποτα περισσότερο από το έδαφος, ωστόσο είναι δείγμα πως λειτουργεί όπως πρέπει και θα μας προσφέρει μία μοναδική οπτική του Άρη όταν απογειωθεί στους αιθέρες.

Η διπλή έλικα που διαθέτει θα περιστρέφεται με 2.400rpm για να επιτύχει την ανύψωση στη λεπτή ατμόσφαιρα του Άρη, ενώ για την ενέργειά του βασίζεται σε ηλιακά πάνελ που τροφοδοτούν έξι μπαταρίες ιόντων λιθίου.