Φωτογραφίες του Perseverance απεικονίζουν κάτι που μοιάζει με ουράνιο τόξο (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Δε θα έπρεπε να υπάρχει ουράνιο τόξο στον Άρη
06 Απριλίου 2021 11:03
Φωτογραφίες του Perseverance απεικονίζουν κάτι που μοιάζει με ουράνιο τόξο (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ανάμεσα στις εικόνες που στέλνει διαρκώς το Perseverance της NASA από την επιφάνεια του Άρη, μία συγκεκριμένη έγινε viral στα social media, καθώς εκ πρώτης όψης φαίνεται ένα ουράνιο τόξο στον ουρανό του Κόκκινου Πλανήτη.

Κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο, αφού το ουράνιο τόξο στη Γη χρειάζεται το φως του Ήλιου και στάλες βροχής για να σχηματιστεί στον ουρανό και όλοι ξέρουμε πόσο ξηρή είναι η λεπτή ατμόσφαιρα του Άρη.

Οπότε περί τίνος πρόκειται; Η NASA δεν έχει δώσει ακόμα μία επίσημη απάντηση, ωστόσο άλλοι επιστήμονες έσπευσαν να δώσουν εξηγήσεις. Μετεωρολόγοι θεωρούν πως μπορεί να πρόκειται για ένα τόξο σκόνης, όπου αντί για τις σταγόνες βροχής την αντανάκλαση την κάνουν οι παγωμένοι κόκκοι σκόνης.

Μία ακόμα απάντηση έρχεται από τη Lisa May του Mars Program της NASA, η οποία δήλωσε στο Forbes πως δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο από αντανάκλαση στους φακούς της κάμερας HazCam.

Σίγουρα δεν είναι ουράνιο τόξο… Είναι απλά εσωτερικές αντανακλάσεις στο φακό της κάμερας. Το rover βρίσκεται βόρεια από το ελικόπτερο οπότε η κάμερά του κοιτάει νότια στις 2μ.μ. σε τοπική ώρα Άρη όταν και καταγράφηκαν αυτές οι φωτογραφίες.