Η ρύπανση της ατμόσφαιρας μειώνει το μέγεθος του ανδρικού μορίου

Νέα μελέτη για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη αναπαραγωγή
27 Μαρτίου 2021 13:45
Η ρύπανση της ατμόσφαιρας μειώνει το μέγεθος του ανδρικού μορίου

Μία κορυφαία επιδημιολόγος και επιστήμονας περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας του Mount Sinai Hospital της Νέας Υόρκης, ερευνά τη σύνδεση μεταξύ βιομηχανικών χημικών και του μήκους του ανδρικού μορίου. Στο βιβλίο Count Down της Dr. Shanna Swan, η επιστήμονας αναλύει πώς ο μοντέρνος τρόπος ζωής μας, αλλάζει την αναπαραγωγική ανάπτυξη των ανθρώπων και απειλεί το μέλλον του είδους μας. Περιγράφει πώς η ρύπανση οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας, μείωση γονιμότητας και αυξανόμενο αριθμό μωρών που γεννιούνται με μικρά πέη. Και ενώ ο τίτλος του άρθρου μπορεί να είναι κάτι που μας κάνει να γελάμε, η έρευνα δημιουργεί μία ζοφερή εικόνα της επιβίωσης του ανθρώπου ως είδος.

Σε μερικά μέρη του κόσμου, η μέση 20χρονη είναι σήμερα λιγότερο γόνιμη από τη γιαγιά της στα 35. Τα χημικά στο περιβάλλον και το ανθυγιεινό lifestyle του σύγχρονου κόσμου διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία, προκαλώντας διάφορους βαθμούς αναπαραγωγικού χάους.

Σύμφωνα με το βιβλίο, πρέπει να πληρείται ένα από τα πέντε κριτήρια για να οριστεί αν ένα είδος κινδυνεύει με εξαφάνιση και οι άνθρωποι πληρούν τρία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα προέρχεται από τις φθαλικές ενώσεις που βρίσκουμε κατά κόρον στην κατασκευή πλαστικών, οι οποίες επηρεάζουν την παραγωγή των ενδοκρινών αδένων. Ανακάλυψε λοιπόν πως τα αρσενικά μωρά που έχουν εκτεθεί στη μήτρα σε αυτές τις ενώσεις, έχουν μικρότερη αναγεννητική απόσταση, κάτι που μεταφράζεται σε μικρότερο όγκο του ανδρικού μορίου. Τα συγκεκριμένα χημικά τα βρίσκουμε σε παιχνίδια, συσκευασίες τροφίμων, καλλυντικά, καθαριστικά και πολλά ακόμα προϊόντα.

Τα μωρά τώρα έρχονται στον κόσμο ήδη μολυσμένα με χημικά, λόγω των ουσιών που απορροφούν στη μήτρα.

Πέρα από την τωρινή έρευνα που αποκαλύπτει τις επιπτώσεις στο μέγεθος του ανδρικού μορίου και στην ερωτική επιθυμία, η Dr Swan έγινε ευρύτερα γνωστή όταν αποκάλυψε το 2017 με άλλη έρευνα τις επιπτώσεις γονιμότητας στους άντρες. Ανέλυσε 185 μελέτες που περιλάμβαναν 45.000 υγιείς άντρες και κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο αριθμός σπερματοζωαρίων έχει πέσει κατά 59% από το 1973 έως το 2011. Η Dr Swan πιστεύει πως η μειωμένη γονιμότητα στους άντρες θα κάνει τους περισσότερους στείρους μέχρι το 2045.