Κι όμως, ο πιο καθαρός αέρας στην Ελλάδα βρίσκεται σε περιοχή της Θεσσαλονίκης

Μάθαμε και που είναι ο πιο μολυσμένος αέρας βάσει ελβετικής έκθεσης
30 Μαρτίου 2024 21:24
Κι όμως, ο πιο καθαρός αέρας στην Ελλάδα βρίσκεται σε περιοχή της Θεσσαλονίκης

Έκπληξη προκαλεί η αποκάλυψη έκθεση του ελβετικού οργανισμού IQair για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα αλλά και ποια περιοχή της χώρας μας έχει τον πιο καθαρό αέρα όλων. 

Και αυτό διότι η IQair, σύμφωνα με στοιχεία που σύλλεξε το 2023, αναφέρει ότι τον πιο καθαρό αέρα τον βρίσκουμε στην Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στον Άγιο Παύλο του Δήμου Νεάπολης-Συκεών. Τα Βασιλικά και η Θέρμη έχουν τον πιο μολυσμένο αέρα καθώς διαθέτουν το μεγαλύτερο ποσοστό αιωρούμενων μικροσωματιδίων στο νομό Θεσσαλονίκης. Το Ίλιον της Αττικής βρίσκεται στο άλλο άκρο έχοντας τον πιο μολυσμένο αέρα όλης της Ελλάδας. Ακολουθούν στις πιο μολυσμένες πόλεις το Αγρίνιο και η Ξάνθη. 

Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση των χωρών της Ευρώπης με τον πιο μολυσμένο αέρα, ενώ από πάνω μας βρίσκονται οι: Βοσνία, Σκόπια, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία. Τα αιωρούμενα σωματίδια θεωρούνται ο κύριος παράγοντας μόλυνσης του αέρα και γίνεται λόγος ότι σε πολλές χώρες έχει υπερβεί το όριο των 5μg/m3, που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Όσον αφορά την ποιότητα του αέρα σε παγκόσμια κλίμακα, το Μπαγκλαντές έχει τον πιο μολυσμένο αέρα στον κόσμο όντας 15 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, το Πακιστάν με 14 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, η Ινδία με 10 φορές, το Τατζικιστάν με 9 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο και η Μπουρκίνα Φάσο με 9 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. 

Τέλος τον πιο καθαρό αέρα όλων στον κόσμο έχουν οι χώρες: Γαλλική Πολυνησία, Μαυρίκιος, Ισλανδία, Γρενάδα και οι Βερμούδες.