Συντρίμμια ενός Falcon 9 φωτίζουν το νυχτερινό ουρανό των ΗΠΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Προσφέροντας εντυπωσιακό θέαμα
27 Μαρτίου 2021 10:38
Συντρίμμια ενός Falcon 9 φωτίζουν το νυχτερινό ουρανό των ΗΠΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα εντυπωσιακό θέαμα στο νυχτερινό ουρανού παρακολούθησαν οι κάτοικοι της βορειοδυτικής ακτής των ΗΠΑ. Αρχικά πολλοί πίστεψαν πως πρόκειται για βροχή μετεωριτών, αλλά γρήγορα αποδείχτηκε πως πρόκειται για συντρίμμια ενός Falcon 9 πυραύλου της SpaceX τα οποία εισήλθαν στην ατμόσφαιρα και ξεκίνησαν να καίγονται.

Το θέαμα καταγράφηκε ευρέως στα social media και έγινε viral. Πολλαπλές θεάσεις έγιναν από την πολιτεία της Washington και το Oregon. Ο αστρονόμος James Davenport του University of Washington δήλωσε:

Είδαμε ένα ωραίο show απόψε χάρη στην SpaceX. Αυτό ήταν το πάνω μέρος, αυτό που αποκαλούμε το δεύτερο στάδιο ενός Falcon 9 πυραύλου. Εκτοξεύτηκε πριν τρεις εβδομάδες και έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει: να θέσει δορυφόρους σε τροχιά. Η μόνη αποτυχία του ήταν πως δεν ολοκλήρωσε την καύση του όταν επέστρεψε από την τροχιά, οπότε δεν ήρθε όταν το περιμέναμε και εκεί που το περιμέναμε. Περίμενε απλά να πέσει τις τρεις τελευταίες εβδομάδες και είμασταν τυχεροί που πέρασε πάνω από τα κεφάλια μας για να το δούμε.

Για όσους δε γνωρίζουν, ο Falcon 9 είναι ένας εν μέρει επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος δύο σταδίων. Το πρώτο στάδιο το οποίο περιέχει και τους κινητήρες Merlin, είναι αυτό που φέρνει σε τροχιά το φορτίο και έπειτα επιστρέφει ασφαλές στις πλατφόρμες της SpaceX, ενώ το δεύτερο συνεχίζει με έναν Merlin κινητήρα και φέρνει το φορτίο ακριβώς στο υψόμετρο τροχιάς στο οποίο πρέπει να απελευθερωθεί. Το δεύτερο λοιπόν, πάντα καίγεται στην ατμόσφαιρα της Γης κατά την επανείσοδό του.

Ερωτώμενος αν κατάφερε κάποιο κομμάτι του πυραύλου να φτάσει στην επιφάνεια της Γης, ο Davenport απάντησε πως δεν αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, για αυτό προτιμά και η SpaceX να προγραμματίζει επανεισόδους πάνω από τον ωκεανό. Ωστόσο ακόμα κι αν έφτασε κάτι στο έδαφος, μάλλον θα βρίσκεται στον αραιοκατοικημένο βόρειο Καναδά.