Η NASA αποκαλύπτει τη ζώνη πτήσης του Ingenuity

Σχεδόν έτοιμο το πειραματικό ελικόπτερο για την πρώτη του πτήση
25 Μαρτίου 2021 12:36
Η NASA αποκαλύπτει τη ζώνη πτήσης του Ingenuity

Η NASA σκοπεύει να πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση του Ingenuity στην ατμόσφαιρα του Άρη το αργότερο μέχρι τις 8 Απριλίου και τώρα έδωσε στη δημοσιότητα τη ζώνη πτήσης του. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα αεροσκάφος θα επιχειρήσει να πετάξει σε έναν άλλο πλανήτη. Προς το παρόν, το Perseverance rover είναι καθοδόν προς το σημείο από το οποίο το Ingenuity θα επιχειρήσει την πρώτη πτήση.

Το Perseverance θα τοποθετήσει το Ingenuity στη μέση του αεροδιαδρόμου, μεγέθους 10x10 μέτρων, το οποίο επιλέχθηκε ειδικά για την έλλειψη εμποδίων και το επίπεδο έδαφος που το χαρακτηρίζει.

Μετά τον έλεγχο όλων των συστημάτων, το Ingenuity θα ενεργοποιήσει τις έλικες με 2.537rpm και μετά από μία άνοδο 1 μέτρου ανά δευτερόλεπτο θα αιωρηθεί στα 3 μέτρα για 30 δευτερόλεπτα. Έπειτα θα προσεδαφιστεί για να αναλύσουν οι ομάδες εδάφους στη Γη τα δεδομένα πτήσης. Αργότερα θα ακολουθήσουν μεγαλύτερες πτήσεις.

Να σημειώσουμε πως η πτήση στον Κόκκινο Πλανήτη είναι πολύ διαφορετική από τη Γη και πολύ πιο δύσκολη. Ο Άρης διαθέτει το 1/3 της βαρύτητας της Γης, αλλά μόλις το 1% της πυκνότητας της ατμόσφαιρας στην επιφάνεια. Κατά τη διάρκεια της μέρας, η επιφάνεια του πλανήτη λαμβάνει τη μισή ηλιακή ενέργεια από αυτή που λαμβάνουμε στη Γη και τη νύχτα οι θερμοκρασίες πέφτουν στους -90 βαθμούς Κελσίου, κάτι που μπορεί να παγώσει και να χαλάσει απροστάτευτα ηλεκτρικά κυκλώματα. Οι επιστήμονες της NASA έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν στα εργαστήρια τους και ελπίζουν πλέον για το καλύτερο.

Κάθε βήμα που κάναμε από τότε που ξεκίνησε αυτό το ταξίδι πριν έξι χρόνια, έγινε σε αχαρτογράφητη περιοχή στην ιστορία των αεροσκαφών. Και ενώ το να αναπτυχθεί σωστά στην επιφάνεια είναι από μόνο του μία τεράστια πρόκληση, το να επιβιώσει την πρώτη νύχτα μόνο του στον Άρη χωρίς το rover να το προστατεύει και να το κρατά σε λειτουργία, θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. – Bob Balaram, επικεφαλής μηχανικός Mars Helicopter στο JPL