Παγόβουνο στο μέγεθος της Ρόδου αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ασφαλής η βάση των Βρετανών
27 Φεβρουαρίου 2021 10:26
Παγόβουνο στο μέγεθος της Ρόδου αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα τεράστιο παγόβουνο σχεδόν στο μέγεθος της Ρόδου, αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική, μετά το τεράστιο ρήγμα που δημιουργήθηκε στο Brunt Ice Shelf το Νοέμβριο του 2020, το οποίο συνέχισε να μεγαλώνει μέχρι σήμερα. Το ρήγμα είχε παρατηρηθεί και έγινε αντικείμενο μελέτης της British Antarctic Survey (BAS), η οποία έχει τη βάση της στην περιοχή και είχε μετακινηθεί προς το εσωτερικό της Ανταρκτικής κατά 32 χιλιόμετρα το 2016 για να αποφύγει δύο ακόμα ρήγματα. Άνθρωποι δεν κινδύνευσαν, αφού τα 12 άτομα προσωπικού της βάσης την είχαν εγκαταλείψει από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι ομάδες μας στην BAS ετοιμάζονται για το διαχωρισμό του παγόβουνου από το Brunt Ice Shelf εδώ και χρόνια. Τις επόμενες εβδομάδες, το παγόβουνο μπορεί να απομακρυνθεί ή και να μείνει στη θέση του, κοντά στο Brunt Ice Shelf.

Το ρήγμα του North Rift μεγάλωνε κατά 1 χιλιόμετρο την ημέρα μέσα στον Ιανουάριο και το πρωινό της 26ης Φεβρουαρίου επιτάχυνε σε εκατοντάδες μέτρα την ώρα. Το παγόβουνο που δημιουργήθηκε έχει έκταση 1.270 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ενώ ο διαχωρισμός μεγάλων κομματιών πάγου της Ανταρκτικής είναι σύνηθες φαινόμενο, τέτοιας έκτασης συμβάντα όπως αυτό του Brunt Ice Shelf είναι εξαιρετικά σπάνια και μας ενθουσιάζουν. – Adrian Luckman, Καθηγητής του Swansea University, Ουαλία

Το παγόβουνο παρακολουθείται από την NASA, την ESA και το γερμανικό δορυφόρο TerraSAR-X.

Είναι μία ρευστή κατάσταση. Πριν τέσσερα χρόνια μετακινήσαμε το Halley Research Station πιο μέσα για να διασφαλίσουμε πως δε θα παρασυρθεί όταν τελικά σχηματιστεί το παγόβουνο. Αυτή ήταν μία σοφή απόφαση. Η δουλειά μας τώρα είναι να παρατηρούμε στενά την κατάσταση και να εκτιμούμε πιθανές επιπτώσεις στο εναπομείναν στρώμα πάγου. Ανανεώνουμε διαρκώς τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για να διασφαλίσουμε τη σωματική ακεραιότητα του προσωπικού μας, να προστατεύσουμε τον ερευνητικό σταθμό και να διατηρήσουμε την εκτέλεση της επιστήμης που διενεργούμε στο Halley  – Simon Garrod, Επικεφαλής Επιχειρήσεων BAS