Απόκοσμη εικόνα από τον ουρανό της Χαβάης συνδυάζει δύο σπάνια φαινόμενα

Φώτισε τον ουρανό
27 Φεβρουαρίου 2021 09:54
Απόκοσμη εικόνα από τον ουρανό της Χαβάης συνδυάζει δύο σπάνια φαινόμενα

Το National Optical-Infrared Astronomy Research Laboratory (NOIRLab) έδωσε στη δημοσιότητα μία φωτογραφία από τις κάμερες του Gemini Observatory στην Mauna Kea της Χαβάης, η οποία γεμίζει χρώματα το νυχτερινό ουρανό. Κόκκινες και μπλε αστραπές συναντιούνται πάνω από ένα σύννεφο λευκού φωτός και δημιουργούν μία απόκοσμη εικόνα.

Αποτελούν όμως ένα συνδυασμό σπάνιων φαινομένων, γνωστών ως “κόκκινα σπρέι” (Red Sprites) και “ιονοσφαιρικών κεραυνών” (Blue Jets). Τα πρώτα είναι πολύ γρήγορες ηλεκτρικές εκκενώσεις μεγάλης κλίμακας που εμφανίζονται πολύ πάνω από τα σύννεφα καταιγίδας, δημιουργώντας ένα αρκετά ποικίλο εύρος οπτικών σχημάτων που τρεμοπαίζουν στο νυχτερινό ουρανό.

Τα δεύτερα είναι ανώτεροι ατμοσφαιρικοί κεραυνοί, πολύ πιο πάνω από τα υψόμετρα των φυσιολογικών κεραυνών, είναι πιο φωτεινοί από τα red sprites, έχουν κατεύθυνση προς το διάστημα, κινούνται με ταχύτητα 9.9km/s και εξαφανίζονται σε υψόμετρο 48 χιλιομέτρων.

Τα ήδη σπάνια αυτά φαινόμενα τα οποία διαρκούν μόλις δέκατα του δευτερολέπτου, είναι ακόμα πιο σπάνιο να καταγραφούν μαζί, κάτι το οποίο συνέβη στην περίπτωση της Χαβάης. Ο εντοπισμός τους είναι ακόμα πιο δύσκολος καθώς συνήθως μένουν κρυμμένα από το έδαφος λόγω των σύννεφων καταιγίδας.

Ωστόσο οι κάμερες του Gemini Observatory βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο 4.200 μέτρων και εκείνη τη στιγμή παρακολουθούσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα καθώς πλησίαζαν στα τηλεσκόπια, καταφέρνοντας να συλλάβουν αυτή την εντυπωσιακή στιγμή. Αυτό που βλέπουμε είναι ένα blue jet να εκτοξεύεται από την κορυφή των σύννεφων καταιγίδας και να συνεχίζεται από red sprite προς το διάστημα, σε αντίθεση με τους κεραυνούς που καταλήγουν στη Γη.

Επιλέγοντας αυτό εδώ το link μπορείτε να κάνετε zoom στη φωτογραφία με αριστερό κλικ.

Tags: