Ξύπνησε το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο! (ΒΙΝΤΕΟ)

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες
29 Νοεμβρίου 2022 09:46
Ξύπνησε το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η γεωλογική υπηρεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως το ηφαίστειο Mauna Loa στη Χαβάη – το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο – “ξύπνησε” με μία έκρηξη το βράδυ της Κυριακής και στις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας εντοπίστηκε λάβα να τρέχει από τη βορειοανατολική πλευρά του.

Οι ροές της λάβας δεν αποτελούν απειλή για τις κοινότητες καθώς περιορίζονται στη βορειοανατολική πλευρά του ηφαιστείου. Ωστόσο οι άνεμοι μπορούν να μεταφέρουν την ηφαιστειακή στάχτη και τα αέρια παντού. Προηγούμενα περιστατικά έχουν δείξει πως οι εκρήξεις του Mauna Loa μπορεί να είναι πολύ δυναμικές και οι ροές της λάβας μπορεί να αλλάξουν γρήγορα.

Οι στάχτες που εκτοξεύτηκαν οδήγησαν στην ακύρωση δέκα πτήσεων τη Δευτέρα. Έως τώρα δεν έχουν δοθεί εντολές εκκένωσης οικισμών, ωστόσο έχουν ανοίξει αρκετά καταφύγια.

Άτομα με αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να περιοριστούν στο σπίτι για να αποφύγουν την εισπνοή σωματιδίων στάχτης και οποιοσδήποτε βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους, πρέπει να καλύψει το στόμα και τη μύτη με μάσκα.

Το Mauna Loa καλύπτει τη μισή επιφάνεια του πιο νότιου νησιού, του Hawai’i και φτάνει σε υψόμετρο 4.145 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μετρώντας από τον πυθμένα του ωκεανού, το ηφαίστειο είναι ψηλότερο από το Έβερεστ. Από το 1843 έχει εκραγεί 33 φορές, ενώ η τελευταία έκρηξη ήταν το 1984. Τα αέρια που εκπέμπει στην ατμόσφαιρα αυτή τη στιγμή θα μελετηθούν μέσα στις επόμενες μέρες.