Πυρκαγιές στη Χαβάη: Θεωρίες συνομωσίας για ενεργειακά όπλα γίνονται viral

Καταρρίπτονται από fact checkers
15 Αυγούστου 2023 10:42
Πυρκαγιές στη Χαβάη: Θεωρίες συνομωσίας για ενεργειακά όπλα γίνονται viral

Θεωρίες συνομωσίας πως σκιώδεις δυνάμεις οργάνωσαν την τεράστια καταστροφή στη Χαβάη χρησιμοποιώντας ενεργειακά όπλα έχουν γίνει viral. Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν online συνοδεύονται από κείμενα στα οποία υποστηρίζεται πως οι πυρκαγιές δεν ήταν μία φυσική καταστροφή και αντί αυτού προκλήθηκαν από “στοχευμένα ενεργειακά όπλα” ή “ακτίνες laser” και έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια views.

Ένα video το οποίο έχει πάνω από 10 εκατομμύρια θεάσεις, δείχνει μία τεράστια έκρηξη στο Μάουι πριν να ξεκινήσουν οι πυρκαγιές. Αλλά fact checkers εντόπισαν πως πρόκειται για μία έκρηξη μετασχηματιστή στη Χιλή το Μάιο και πως το video είχε ανέβει τότε στο TikTok. Το τηλεοπτικό κανάλι της Χιλής, Chilevision, επιβεβαίωσε πως η έκρηξη του μετασχηματιστή ήταν αποτέλεσμα ισχυρών ανέμων.

Μία ακόμα εικόνα την οποία είδαν πάνω από 9 εκατομμύρια άνθρωποι, δείχνει μία ακτίνα από τον ουρανό να στοχεύει τη φλεγόμενη εκκλησία στη Χαβάη. Ωστόσο, η εικόνα έχει υποστεί επεξεργασία, καθώς η αρχική εικόνα του Associated Press δεν περιέχει καμία ακτίνα.

Δύο ακόμα εικόνες με τεράστιο αριθμό θεάσεων δείχνουν εκρήξεις και μία στήλη φωτός που εκτείνεται στον ουρανό. Αλλά προέρχονται από μία έκρηξη σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας πετρελαίου στο Ohio των ΗΠΑ το 2018. Η φωτεινή ακτίνα είναι ένας “φωτεινός πυλώνας”, μία οπτική ψευδαίσθηση που σχηματίζεται από αντανακλάσεις του πάγου σε μία κρύα μέρα.

Μία παρόμοια εικόνα αποδόθηκε στην εκτόξευση ενός Falcon 9 πυραύλου στις ΗΠΑ το 2018.

Μία ακόμα θεωρία συνομωσίας βασίζεται στο γεγονός πως κάποια δέντρα ακόμα στέκονται, ενώ τα γύρω σπίτια έχουν καεί. Η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει πάνω από 24 εκατομμύρια θεάσεις. Τα Community Notes της X απέρριψαν τη θεωρία καθώς ορισμένα φυτά είναι γνωστά ως πυρόφυτα, έχουν προσαρμοστεί δηλαδή για να επιβιώνουν από πυρκαγιές χάρη στη θερμική τους μόνωση και άλλα χαρακτηριστικά.