Η αρχαιότερη ζυθοποιία του κόσμου ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο

Με δυνατότητα παραγωγής χιλιάδων λίτρων
17 Φεβρουαρίου 2021 11:31
Η αρχαιότερη ζυθοποιία του κόσμου ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο

Η μπύρα είναι ένα από τα αρχαιότερα ποτά που παρήγαγε ο άνθρωπος, με την ύπαρξη της πρώτης να χάνεται στα βάθη της ιστορίας, στα βάθη του Ιράν εφτά χιλιάδες χρόνια πριν. Οι πρώτες γραπτές αναφορές της εντοπίζονται στην Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία.

Τώρα, αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν την αρχαιότερη ζυθοποιία που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Βρίσκεται στην περιοχή Abydos, αποτελείται από οχτώ μονάδες και κάθε μία  και έχει έκταση 2.5x20m, ενώ περιλαμβάνει δύο σειρές των 40 δοχείων, τα οποία χρησιμοποιούσαν για να θερμαίνουν τη μίξη σπόρων και νερού για την παρασκευή της μπύρας.

Μάλιστα οι εγκαταστάσεις θεωρείται πως μπορούσαν να παράγουν 22.400 λίτρα μπύρας. Εκτιμάται πως ανήκουν στην εποχή του Βασιλιά Narmer, γνωστού για την ενοποίηση της Αιγύπτου και την αρχή της πρώτης Δυναστείας (3.150 – 2.613 π.Χ.). Η μπύρα χρησιμοποιούταν για τις τελετές οι οποίες λάμβαναν χώρα στις νεκροπόλεις της Αιγύπτου και οι εγκαταστάσεις αποτελούν απόδειξη πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τη χρησιμοποιούσαν σε τελετές.