Μέτωπο Microsoft, Google και Qualcomm ενάντια στην εξαγορά της Arm από την NVIDIA

Καλούν διεθνείς οργανισμούς να την μπλοκάρουν
14 Φεβρουαρίου 2021 11:33
Μέτωπο Microsoft, Google και Qualcomm ενάντια στην εξαγορά της Arm από την NVIDIA

Η εξαγορά της Arm από την NVIDIA έναντι $40 δισεκατομμυρίων έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στον τεχνολογικό κόσμο. Microsoft, Google και Qualcomm μάλιστα καλούν τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κίνας, να ερευνήσουν, ακόμα και να μπλοκάρουν τη συμφωνία, υπό το φόβο της αλλαγής του τρόπου με τον οποίο η Arm θα παρέχει άδειες για χρήση της τεχνολογίας της.

Από τη μεριά της η NVIDIA έχει δεσμευτεί πως δε θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να αλλάξει τον τρόπο που συνεργάζεται η Arm με άλλες εταιρίες και ο ίδιος ο CEO, Jensen Huang δήλωσε πως δε θα αλλάξει το ανοιχτό μοντέλο αδειοδότησης της Arm, ενώ πρόσθεσε πως δεν έχει καμία πρόθεση να περιορίσει ή να αρνηθεί την Arm από οποιοδήποτε πελάτη.

Οι ανταγωνιστές της NVIDIA είναι εξαιρετικά δύσπιστοι πως η εταιρία δε θα προσπαθήσει να επωφεληθεί από την τεχνολογία της Arm, ειδικά αφού πλήρωσε $40 δις για αυτήν.

Οι ρυθμιστικές αρχές αρκετών χωρών ανησυχούν πως η NVIDIA θα συγκεντρώσει υπερβολική δύναμη στην κατασκευή chips, πλήττοντας τον ανταγωνισμό και για αυτό το λόγο έχουν ήδη ζητήσει από την NVIDIA περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία. Η μεγαλύτερη αντίσταση σε αυτόν τον τομέα φαίνεται πως προέρχεται έως τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δε βλέπει θετικά τη συμφωνία και έχει υποσχεθεί μία εκ βαθέων έρευνα στην υπόθεση.

Η NVIDIA ισχυρίζεται πως η εξαγορά έγινε για να γίνουν βήματα προόδου στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ένας τομέας στον οποίο έχει επενδύσει πολλά η εταιρία, από το upscale των καρτών γραφικών με machine learning, μέχρι τα αυτόνομα οχήματα.