Hackers διέρρευσαν τις κολονοσκοπήσεις ασθενών στο internet

Επιθέσεις σε δύο νοσοκομεία
08 Φεβρουαρίου 2021 10:45
Hackers διέρρευσαν τις κολονοσκοπήσεις ασθενών στο internet

Ασθενείς δύο νοσοκομείων στις ΗΠΑ είδαν τα ονόματά τους και τα αποτελέσματα των κολονοσκοπήσεών τους να δημοσιεύονται στο dark web. Τα δεκάδες χιλιάδες αρχεία ήρθαν στα χέρια των hackers μετά από κυβερνοεπίθεση σε νοσοκομεία στο Miami και στο Texas.

Το περίεργο στην υπόθεση είναι πως δεν πρόκειται για ransomware χτύπημα. Δεν υπάρχει δηλαδή απαίτηση κάποιων λύτρων, αφού οι δράστες έδωσαν στη δημοσιότητα τα αρχεία. Ωστόσο, είναι διαθέσιμα για όποιον κακόβουλο θέλει να απειλήσει με αυτά τους ασθενείς, αφού περιλαμβάνουν αναγνωριστικές πληροφορίες όπως όνομα, διεύθυνση, ημερομηνία γέννησης και ιατρικές διαγνώσεις.

Η περίπτωση αυτή αναδεικνύει ξανά το πόσο ευάλωτα είναι τα νοσοκομεία σε κυβερνοεπιθέσεις, καθώς μόνο το 2020, περίπου 560 φορείς υγείας χτυπήθηκαν με ransomware μόνο στις ΗΠΑ, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την ιδιωτικότητα αλλά και τις ζωές των ασθενών.

Όταν διαρρέουν οικονομικά δεδομένα, οι άνθρωποι μπορούν να ακυρώσουν την κάρτα τους. Δε συμβαίνει το ίδιο με δεδομένα υγείας. Άπαξ και βγουν εκεί έξω, βγήκαν. – Αναλυτής ransomware της Emsisoft