Μετά από 8 χρόνια ανάπτυξης αντικαταστάθηκαν όλες οι μπαταρίες του ISS

Με μπαταρίες ιόντων λιθίου
04 Φεβρουαρίου 2021 09:20
Μετά από 8 χρόνια ανάπτυξης αντικαταστάθηκαν όλες οι μπαταρίες του ISS

Η NASA ολοκλήρωσε το πρόγραμμα αντικατάστασης μπαταριών του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μετά από 8 χρόνια ανάπτυξης. Χρειάστηκαν 14 διαστημικοί περίπατοι για να μπορέσουν 13 διαφορετικοί αστροναύτες να αντικαταστήσουν τις μπαταρίες νικελίου-υδρογόνου με νέες ιόντων λιθίου. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε το 2011, η παραγωγή τους ξεκίνησε το 2014 και οι πρώτες μπαταρίες εγκαταστάθηκαν το 2016.

Οι μπαταρίες δεν είναι φυσικά σαν κι αυτές που έχουμε συνηθίσει, καθώς έχουν πιστοποιηθεί για τις συνθήκες του διαστήματος, ενώ φέρουν και ασπίδα για την ακτινοβολία. Εφόσον οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα από τις παλιές του νικελίου-υδρογόνου, χρειάστηκαν μόνο 24 νέες μπαταρίες για να αντικαταστήσουν τις 48 παλιές. Η ενέργεια των μπαταριών είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του σταθμού κάθε φορά που ο ISS κρύβεται από τον Ήλιο.

Τώρα που η αντικατάσταση των μπαταριών τελείωσε, σειρά έχει η αντικατάσταση των ηλιακών πάνελ με νέα, υψηλότερης αποδοτικότητας. Έξι νέα πάνελ θα μεταφερθούν με τις πτήσεις της SpaceX μέσα στα επόμενα χρόνια, για να αντικαταστήσουν παλαιότερα, των οποίων η διάρκεια ζωής είναι 15 έτη.