Η Δήμητρα είναι ιδανική για ανθρώπινη αποικία σε τροχιά
Τα σχέδια για επανδρωμένες βάσεις στο διάστημα έως τώρα περιλαμβάνουν τη Σελήνη και τον Άρη. Ο Φινλανδός αστροβιολόγος Pekka Janhunen όμως θεωρεί βιώσιμη επιλογή και τον νάνο-πλανήτη Δήμητρα, όπως αναφέρεται στο Phys.org. Σύμφωνα με αυτόν, η Δήμητρα έχει πολλά πλεονεκτήματα για μία ανθρώπινη αποικία με το κύριο να είναι η βαρύτητα. Η Δήμητρα βρίσκεται στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία, έχει διάμετρο 952 χιλιομέτρων και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς στο Ηλιακό Σύστημα, ενώ είναι και ο μόνος πλανήτης-νάνος που είναι πιο κοντά στον Ήλιο από τον Ποσειδώνα.
Το κίνητρο είναι να έχουμε μία εγκατάσταση με τεχνητή βαρύτητα που επιτρέπει την ανάπτυξη πέρα από τη Γη, ενώ προσφέρει ταυτόχρονα εύκολη πρόσβαση για τους κατοίκους και το λογικά χαμηλό πληθυσμό των 500 ανθρώπων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Η φυσική βαρύτητα του Άρη και της Σελήνης είναι πολύ διαφορετική από αυτή της Γης, δημιουργώντας προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων. Ένας τεχνητός διαστημικός σταθμός ο οποίος θα περιστρέφεται για να παράγει φυγόκεντρο δύναμη που θα προσομοιώνει το 1 g, θα είναι πολύ πιο ευχάριστη συνθήκη για τους ανθρώπους. Ο Janhunen θέλει να χρησιμοποιήσει τη Δήμητρα ως βάση, γύρω από την οποία θα βρίσκονται σε τροχιά διαφορετικές αποικίες οι οποίες θα συνδέονται με ένα ενιαίο πλαίσιο. Και ενώ ο υπολογισμός πιθανών συγκρούσεων απαιτεί μεγάλη ακρίβεια, το κόστος θα είναι σχετικά μικρό, αφού οι πρώτες ύλες για τη δημιουργία των βάσεων θα προέλθουν από την ίδια τη Δήμητρα, ειδικότερα το άζωτο που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιρας της Γης.
Ηλιακά πάνελ στην επιφάνεια του πλανήτη θα τροφοδοτούν το διαστημικό ασανσέρ με το οποίο θα μεταφέρονται τα υλικά στις αποικίες. Η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προέλθει από το ρεγόλιθο και το νερό. Οι αποικίες θα έχουν βάθος από 1.5 έως 4 μέτρα για να αναπτυχθούν δέντρα και κήποι. Επειδή η Δήμητρα είναι αρκετά μακριά από τον Ήλιο, τεράστιοι παραβολικοί καθρέφτες θα κατευθύνουν τις ακτίνες του για να μεγαλώσουν οι σοδειές, αλλά και για να έχουν φυσικό φως οι αποικίες.
Φυσικά όλες αυτές οι εφαρμογές είναι ακόμα καθαρά θεωρητικές και τεχνολογίες όπως διαστημικά ασανσέρ, τροχιακή τεχνητή βαρύτητα και άλλα δεν έχουν επιτευχθεί ακόμα. Το μόνο κοντινότερο που έχουμε δει σε κάτι τέτοιο, είναι η σειρά επιστημονικής φαντασίας The Expanse, στην οποία υπάρχει μία ανθρώπινη αποικία στη Δήμητρα με cyberpunk στοιχεία. Εκεί, οι άνθρωποι κατάφεραν να επιταχύνουν τον αστεροειδή για να προσφέρει βαρύτητα 0.3 g, ενώ διαθέτει δεκάδες χιλιόμετρα τούνελ και είναι εμπορικός σταθμός μεταξύ Γης και Άρη.
Το paper μπορείτε να το βρείτε στο arXiv υπό την αιγίδα του Finnish Centre of Excellence in Research of Sustainable Space.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.