To Πουέρτο Ρίκο δίνει $8 εκατομμύρια για το Arecibo

Απαισιόδοξο το συμβούλιο του τηλεσκοπίου
01 Ιανουαρίου 2021 11:02
To Πουέρτο Ρίκο δίνει $8 εκατομμύρια για το Arecibo

Μία χαραμάδα ελπίδας φαίνεται να εμφανίζεται για το τηλεσκόπιο του Arecibo, αφού η κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Wanda Vazquez Garced, υπέγραψε χτες μία εκτελεστική εντολή με την οποία αναθέτει κονδύλια $8 εκατομμυρίων στην ανακατασκευή του Arecibo, το οποίο κατέρρευσε την 1η Δεκεμβρίου. Χαρακτήρισε μάλιστα αυτήν την απόφαση ως “ζήτημα δημόσιας πολιτικής”. Εκτός αυτού, η κυβερνήτης κήρυξε τις εγκαταστάσεις του τηλεσκοπίου ως μία ιστορική ζώνη.

Η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο είναι πεπεισμένη πως η κατάρρευση του ραδιοτηλεσκοπίου είναι μία τεράστια ευκαιρία για τον ανασχεδιασμό του, λαμβάνοντας υπόψη τα μαθήματα που πήραμε και τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας για να το κάνουμε να λειτουργεί για δεκαετίες.

Τα $8 εκατομμύρια φυσικά είναι ένα πολύ μικρό μέρος των χρημάτων που απαιτούνται για την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου τηλεσκοπίου στο μέγεθος του Arecibo. Τα συγκεκριμένα κονδύλια θα απορροφηθούν για την αφαίρεση των συντριμμιών και το σχεδιασμό του νέου τηλεσκοπίου. Το τηλεσκόπιο του Arecibo έχει γίνει με τα χρόνια ένα σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας των κατοίκων του Πουέρτο Ρίκο και η προσπάθεια ανακατασκευής έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 100.000 υπογραφές.

Ωστόσο, όσο ρομαντική και να είναι μία τέτοια σκέψη, η πραγματικότητα είναι πιο ρεαλιστική. Εκπρόσωπος του NSF, του οργανισμού που είναι υπεύθυνος για το τηλεσκόπιο του Arecibo, ανέφερε πως η διαδικασία κατασκευής ενός τεράστια τηλεσκοπίου είναι μία πολύχρονη διαδικασία.

Η διαδικασία χρηματοδότησης του NSF για την κατασκευή μεγάλου μεγέθους υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των τηλεσκοπίων, είναι μία καθιερωμένη, πολύχρονη διαδικασία η οποία περιλαμβάνει την αξιολόγηση των αναγκών από την επιστημονική κοινότητα, την άποψη των ερευνητών και των μετόχων, τις περιβαλλοντικές και πολιτισμικές επιπτώσεις και τη συνεργασία με το Κογκρέσο. Καθώς το Τηλεσκόπιο του Arecibo μόλις πρόσφατα κατέρρευσε, ο NSF δεν μπορεί να σχολιάσει πιθανά μελλοντικά πλάνα αυτή τη στιγμή.

 

Ο NSF τονίζει πως το παρατηρητήριο δεν κλείνει. Η έρευνα που περιλαμβάνει αρχειοθετημένα δεδομένα από το τηλεσκόπιο των 305 μέτρων θα συνεχιστεί και ο NSF προσπαθεί να βρει τρόπους να συνεχίσει τη λειτουργία του παρατηρητηρίου μέσω άλλων υποδομών το συντομότερο δυνατόν, όπως το τηλεσκόπιο των 12 μέτρων και τις εγκαταστάσεις LIDAR.