Drone κατέγραψε τη στιγμή της κατάρρευσης του Arecibo (ΒΙΝΤΕΟ)

Σοκαριστικά πλάνα
04 Δεκεμβρίου 2020 09:25
Drone κατέγραψε τη στιγμή της κατάρρευσης του Arecibo (ΒΙΝΤΕΟ)

Πριν δύο μέρες το τηλεσκόπιο του Arecibo κατέρρευσε, αποτελώντας μία λυπηρή στιγμή για την επιστημονική κοινότητα. Τώρα, το National Science Foundation (NSF) το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση του Arecibo, έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από τη στιγμή της κατάρρευσης. Τα πλάνα έρχονται από μία κάμερα που ήταν τοποθετημένη στο κέντρο ελέγχου του τηλεσκοπίου και από ένα drone το οποίο εκείνη τη στιγμή επιχειρούσε επιθεώρηση στα καλώδια των πύργων.

Τα πλάνα είναι σοκαριστικά, καθώς τα καλώδια του πύργου 4 δεν αντέχουν και σπάνε και ο 900 τόνων δέκτης καταρρέει πάνω στο 300 μέτρων δίσκο του. Συντρίμμια και καλώδια εκτοξεύονται παντού, ενώ και ο θόρυβος είναι εκκωφαντικός και είναι ευτύχημα το γεγονός πως κανείς δεν τραυματίστηκε.  

Το NSF έλπιζε να προλάβει μία ελεγχόμενη κατεδάφιση για το Arecibo, αφού τα προβλήματα στατικότητας υπάρχαν από τον Αύγουστο και είχε κριθεί πως δεν μπορούσαν να λυθούν χωρίς να βάλουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Δυστυχώς δεν πρόλαβε και τώρα θα καταστρωθεί σχέδιο απομάκρυνσης των συντριμμιών με ασφάλεια και εκτίμησης της ασφάλειας των υπόλοιπων κατασκευών.