Το τηλεσκόπιο του Arecibo πρέπει επειγόντως να κατεδαφιστεί

Δεν μπορεί να επισκευαστεί
20 Νοεμβρίου 2020 13:54
Το τηλεσκόπιο του Arecibo πρέπει επειγόντως να κατεδαφιστεί

Μία λυπηρή μέρα έφτασε για την επιστημονική κοινότητα, αφού το τηλεσκόπιο του Arecibo το οποίο επί 57 ολόκληρα έτη διεύρυνε την κατανόηση του ανθρώπου για το σύμπαν, αποφασίστηκε πως πρέπει να κατεδαφιστεί για λόγους ασφαλείας.

Μετά τη σοβαρή ζημιά που προέκυψε από δύο συρματόσχοινα στήριξης τα οποία έσπασαν τον Αύγουστο, η υπηρεσία που επιβλέπει τη λειτουργία του τηλεσκοπίου, NSF, αποφάσισε πως οποιαδήποτε προσπάθεια επισκευής του, είναι υπερβολικά επικίνδυνη.

Η 900 τόνων κατασκευή βρίσκεται υπό τον κίνδυνο κατάρρευσης και οποιαδήποτε προσπάθεια επισκευής θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τόσο των συνεργείων όσο και του προσωπικού των εγκαταστάσεων. Ακόμα όμως κι αν υπήρχε τρόπος να γίνουν με ασφάλεια οι επισκευές, δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως το παρατηρητήριο δε θα έχει προβλήματα σταθερότητας σε βάθος χρόνου.

Μέχρι αυτές οι εκτιμήσεις να πραγματοποιηθούν, το ερώτημά μας δεν ήταν αν το παρατηρητήριο έπρεπε να επισκευαστεί αλλά πώς. Τελικά, μετά τα δεδομένα που μας παρουσιάστηκαν, απλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό με ασφάλεια. Και αυτή είναι μία γραμμή που δεν μπορούμε να υπερβούμε. – Ralph Gaume, Astronomicla Sciences, NSF

Η κατεδάφιση του γιγαντιαίου τηλεσκοπίου θα γίνει με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες για τις γύρω εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του κέντρου επισκεπτών. Η υπηρεσία ελπίζει να παραμείνει λειτουργική η εγκατάσταση LIDAR. Θα συνεχίσει να αναλύει και να αποθηκεύει δεδομένα που συνέλλεξαν οι επιστήμονες πριν να βγει εκτός υπηρεσίας το τηλεσκόπιο.