Οι στάχτες του Scotty από το Star Trek βρέθηκαν λαθραία στον ISS

Ήταν επτασφράγιστο μυστικό εδώ και χρόνια
28 Δεκεμβρίου 2020 10:10
Οι στάχτες του Scotty από το Star Trek βρέθηκαν λαθραία στον ISS

Ο James Doohan, υποδύθηκε έναν από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες στο σύμπαν του Star Trek, τον πολυμήχανο επικεφαλής μηχανικό του USS Enterprise με τη βαριά Σκωτσέζικη προφορά, Montgomery Scott ή “Scotty” όπως έγινε γνωστός και αγαπήθηκε από τους fans. Ο Doohan πέθανε το 2005 σε ηλικία 85 ετών και η τελευταία του επιθυμία ήταν να βρεθεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η οικογένειά του προσπάθησε μέσω επίσημων οδών να την πραγματοποιήσει, κάτι τέτοιο όμως δε στάθηκε δυνατό. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2020 για να μάθουμε τελικά, πως ο Doohan βρίσκεται ήδη στον ISS εδώ και 12 χρόνια ως λαθρεπιβάτης – οι στάχτες του δηλαδή.

Όλα ήρθαν στο φως από το ρεπορτάζ των The Times. Ο γιος του James Doohan, ο Chris Doohan, ήρθε σε συνεννόηση με έναν ιδιώτη πολίτη που ταξίδεψε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, Richard Garriott, ο οποίος κατάφερε να βάλει τις στάχτες του Doohan στο Colombus module του ISS. Ο Garriott πλήρωσε $30 εκατομμύρια στην Space Adventures για μία θέση στην κάψουλα Soyuz TMA-13 τον Οκτώβριο του 2008 και έγινε ο έκτος διαστημικός τουρίστας που επισκέφθηκε τον ISS. Ο Garriott εκτύπωσε τρεις κάρτες με τις φωτογραφίες του James Doohan και τις πλαστικοποίησε, εγκλείοντας μέσα μια ποσότητα στάχτης του εκλιπόντος ηθοποιού.

Ο Garriott έκρυψε τις φωτογραφίες – οι οποίες δεν είχαν εγκριθεί για πτήση – στο αρχείο πτήσης του που κουβαλούσε μαζί του, ρισκάροντας την αποστολή και τη σχέση του με την αμερικανική και τη ρωσική διαστημική υπηρεσία. Για αυτό το λόγο, ζήτησε από την οικογένεια του Doohan να μη μιλήσει δημόσια για αυτό το περιστατικό. Η πρώτη από τις τρεις φωτογραφίες είναι στον τοίχο του Chris Doohan στην Καλιφόρνια. Η δεύτερη εκτοξεύτηκε στο κενό από τον Garriott για να καεί στην ατμόσφαιρα της Γης. Η τρίτη όμως βρίσκεται ακόμα κάτω από το πάτωμα του Columbus module στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το 2008! Εκεί ακριβώς που την έκρυψε ο Garriott κατά τη 12ήμερη παραμονή του στον ISS.

Από όσο ξέρω, κανείς δεν την έχει βρει και δεν έχει μετακινηθεί. Ο James Doohan βρήκε το τελευταίο σημείο ανάπαυσής του ανάμεσα στα άστρα.

 Η οικογένειά του ήταν πολύ ευχαριστημένη που οι στάχτες του κατάφεραν να βρεθούν εκεί πάνω αλλά όλοι μας απογοητευτήκαμε που δεν μπορέσαμε να μιλήσουμε δημόσια τόσο καιρό. Τώρα, έχει περάσει αρκετός καιρός και μπορούμε να μιλήσουμε.

Ο “Scotty” έχει πλέον ταξιδέψει 2.7 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα στο διάστημα και έχει κάνει το γύρο της Γης πάνω από 70.000 φορές.