Τα "7 λεπτά τρόμου" που περιμένουν το Perseverance στον Άρη (ΒΙΝΤΕΟ)

Αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη στιγμή
25 Δεκεμβρίου 2020 10:41
Τα "7 λεπτά τρόμου" που περιμένουν το Perseverance στον Άρη (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις 18 Φεβρουαρίου 2021 το Perseverance rover της NASA θα φτάσει στην επιφάνεια του Άρη. Ωστόσο για να το πετύχει αυτό, πρέπει να επιβιώσει από την είσοδο στην ατμόσφαιρά του καθώς και από την προσεδάφισή του, ή όπως το αποκαλεί η NASA, EDL (Entry, Descent, Landing). Οι χειριστές της αποστολής χαρακτηρίζουν το EDL ως τα “7 λεπτά τρόμου”, υποδεικνύοντας την επικινδυνότητα του εγχειρήματος.

Το $2.7 δισεκατομμυρίων rover θα προσεδαφιστεί στον κρατήρα Jezero και σκοπός του θα είναι να ψάξει για ίχνη μικροβιακής ζωής, να μελετήσει τα καιρικά φαινόμενα και τη γεωλογία του Κόκκινου Πλανήτη και να συλλέξει δείγματα τα οποία θα ανακτήσει κάποια μελλοντική αποστολή. Το Perseverance διαθέτει και το Ingenuity, ένα μικρό drone το οποίο θα είναι το πρώτο ιπτάμενο αεροσκάφος που θα λειτουργήσει ο άνθρωπος σε έναν άλλο πλανήτη.

Στο πρώτο στάδιο του EDL το Perseverance θα αποκολληθεί από το σκάφος μεταφοράς του στον Άρη. Θα αρχίσει την κάθοδο στον πλανήτη και καθώς πλησιάζει την ατμόσφαιρα θα χρησιμοποιήσει μικρούς προωθητήρες για να πάρει την κατάλληλη κλίση ώστε οι θερμικές ασπίδες να προστατεύσουν το rover. Η ταχύτητα εισόδου θα φτάσει τα 19.312 χιλιόμετρα την ώρα κι αν όλα πάνε καλά, το εσωτερικό του σκάφους δε θα αναπτύξει θερμοκρασίες μεγαλύτερες από θερμοκρασία δωματίου.

Ένα υπερηχητικό αλεξίπτωτο θα αναπτυχθεί μόλις το rover επιβραδύνει στα 1.609km/h, περίπου 240 δευτερόλεπτα μετά την είσοδο στην ατμόσφαιρα, ενώ ταυτόχρονα θα απορριφθεί και η θερμική ασπίδα. Το αλεξίπτωτο θα επιβραδύνει το σκάφος στα 322km/h και όταν το Perseverance βρεθεί 2.100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια, θα ενεργοποιηθούν οι προωθητήρες του ιπτάμενου γερανού που το μεταφέρει για να το επιβραδύνουν στα 3.2km/h.

Ο ιπτάμενος γερανός έπειτα θα χαμηλώσει το rover βάρους 1.025 κιλών στην επιφάνεια, χρησιμοποιώντας καλώδια 6.4 μέτρων. Μόλις αισθανθεί την προσεδάφιση του rover, θα κόψει τα καλώδια και θα απομακρυνθεί από το σημείο προσεδάφισης.

Από εκεί και πέρα το Perseverance θα εξερευνεί την επιφάνεια του Άρη για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον ή για πολλά ακόμα πέρα από αυτό όπως έχει αποδείξει ότι μπορεί το Curiosity το οποίο συνεχίζει από το 2012. Για να το κάνει αυτό όμως, πρέπει πρώτα να επιβιώσει από τα “7 λεπτά τρόμου”.