Δύναμη κρούσης για επιθέσεις ransomware από Microsoft και McAfee

Πλαίσιο συντονισμένης ανταπόκρισης σε χτυπήματα
23 Δεκεμβρίου 2020 11:17
Δύναμη κρούσης για επιθέσεις ransomware από Microsoft και McAfee

Οι ransomware επιθέσεις έχουν γίνει μάστιγα τα τελευταία χρόνια. Εκτός από ιδιώτες και εταιρίες, οι επιτιθέμενοι έχουν “κλειδώσει” δίκτυα σχολείων, πανεπιστημίων, ολόκληρων δήμων, ακόμα και νοσοκομείων, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Μάλιστα φέτος, για πρώτη φορά αποδόθηκε επίσημα θάνατος σε ransomware, όταν μία γυναίκα κατέληξε επειδή χρειάστηκε να μεταφερθεί σε μακρινό νοσοκομείο λόγω επίθεσης ransomware σε κοντινό.

Για να βοηθήσουν να καταπολεμηθεί αυτή η μάστιγα, Microsoft, McAfee και 17 ακόμα τεχνολογικές εταιρίες συνεργάζονται για να δημιουργήσουν τη Ransomware Task Force, μία δύναμη κρούσης για άμεση αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων.

Τα θύματα ransomware συνήθως στρέφονται σε ειδικούς ασφαλείας για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν μία τέτοια κρίση, κάθε εταιρία όμως έχει τη δική της προσέγγιση στην αντιμετώπιση του θέματος. Η RTF σκοπεύει να δημιουργήσει ένα ενιαίο πλαίσιο ανταπόκρισης σε αυτές τις επιθέσεις, βασισμένο στη συναίνεση της βιομηχανίας. Αυτό θα το πετύχει αξιολογώντας τις μέχρι τώρα ανταποκρίσεις σε ransomware επιθέσεις, στην αναγνώριση των κενών ασφαλείας που οδήγησαν εκεί και στην ανάπτυξη ενός “χάρτη” για τις δράσεις που θα λαμβάνουν αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δύναμη κρούσης, καθώς και ένα επίσημο website θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα. Το πρώτο επίσημο σετ οδηγιών για την ανταπόκριση σε μία επίθεση ransomware αναμένεται να εγκριθεί την Άνοιξη.