Η Apple παίρνει μέτρα για τη βίαιη εξέγερση σε εργοστάσιο iPhone στην Ινδία (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Σε καθεστώς επιτήρησης ο προμηθευτής
20 Δεκεμβρίου 2020 10:44
Η Apple παίρνει μέτρα για τη βίαιη εξέγερση σε εργοστάσιο iPhone στην Ινδία (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες η Apple βάζει ένα προμηθευτή της σε καθεστώς επιτήρησης. Ο λόγος για την ταϊβανέζικη Wistron, η οποία έχει αναλάβει να κατασκευάζει iPhone για λογαριασμό της Apple. Η Apple σταματά λοιπόν να συνεργάζεται με την εταιρία, αφού η Wistron βρέθηκε να εκμεταλλεύεται τους εργαζομένους της σε ένα εργοστάσιο της Ινδίας.

Όλα αποκαλύφθηκαν μετά τη βίαιη εξέγερση 2.000 εργαζομένων, οι οποίοι όντας απλήρωτοι για μήνες, εισέβαλαν στο εργοστάσιο και τα έκαναν “γυαλιά-καρφιά”.

Όπως αποδείχθηκε μετά από έρευνα της Apple, τα παράπονα των εργαζομένων είχαν βάση, καθώς η ίδια η Wistron παραδέχθηκε πως παραβίασε τους τοπικούς εργασιακούς νόμους, πληρώνοντας λιγότερα χρήματα του εργαζομένους, αναγκάζοντάς τους να δουλέψουν υπερωρίες, ενώ σε μερικές περιπτώσεις δεν είχε αποδώσει τους μισθούς Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.

Η Apple διακόπτει τη συνεργασία με την Wistron μέχρι να επιλυθεί το θέμα. Αναθέτει τόσο σε δικό της προσωπικό, όσο και σε εξωτερικούς επιθεωρητές την παρακολούθηση των εργασιών της Wistron. Η Wistron εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητάει συγγνώμη από τους εργαζομένους. Απέλυσε τον αντιπρόεδρο της επιχείρησης στην Ινδία και αλλάζει τις διαδικασίες πληρωμών. Θα εγκαταστήσει επίσης 24ωρη γραμμή ανώνυμων καταγγελιών για τους εργαζομένους, για να διασφαλίσει πως θα ακούγονται τα παράπονά τους.