Ανακαλύφθηκε τεράστιος εξωπλανήτης με τροχιά 15.000 ετών γύρω από το άστρο του

Η μεγαλύτερη τροχιά πλανήτη που έχουμε ανακαλύψει
15 Δεκεμβρίου 2020 10:59
Ανακαλύφθηκε τεράστιος εξωπλανήτης με τροχιά 15.000 ετών γύρω από το άστρο του

Έως τώρα έχουμε ανακαλύψει περίπου 4.300 εξωπλανήτες, οι οποίοι έχουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους κάτι κοινό. Βρίσκονται σε σχετικά κοντινή τροχιά από το άστρο τους. Τώρα όμως οι αστρονόμοι ανακάλυψαν κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Έναν τεράστιο εξωπλανήτη ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά 15.000 ετών γύρω από το δυαδικό σύστημα αστέρων του.

Ο εξωπλανήτης HD106906 b έχει 11 φορές τη μάζα του Δία. Βρίσκεται σε τροχιά γύρω από δύο άστρα, τα οποία είναι μόλις 15 εκατομμυρίων ετών σε ηλικία και περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο κάθε 100 μέρες. Το όλο σύστημα απέχει από εμάς 336 έτη φωτός, μπορεί όμως να δώσει απαντήσεις για τον δικό μας, υποθετικό ακόμα Πλανήτη 9.

Αυτό το σύστημα μας προσφέρει μία μοναδική σύγκριση με το Ηλιακό μας σύστημα. Είναι πολύ διαχωρισμένο από τα μητρικά του άστρα σε μία εκκεντρική και πολύ παράξενη τροχιά, όπως η πρόβλεψη του Πλανήτη Εννιά. Αυτό εγείρει το ερώτημα πώς σχηματίστηκαν και εξελίχθηκαν αυτοί οι πλανήτες για να καταλήξουν στην τωρινή τους τροχιά. – Meiji Nguyen, University of California

Για να εντοπίσουν την τροχιά του HD 1060906 b, οι αστρονόμοι χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν δεδομένα 14 ετών του Hubble Space Telescope, για να καταλάβουν πως ο πλανήτης αλλάζει αργά θέση σε απόσταση 737 αστρονομικών μονάδων από τα άστρα του. Φυσικά ο εντοπισμός της τροχιάς του δεν ήταν εύκολη, αφού ένας εξωπλανήτης με τροχιά 15.000 ετών δε μετακινείται πολύ μέσα σε 14 χρόνια, αλλά ήταν τελικά αρκετό.

Εντυπωσιακή είναι και η κλίση της τροχιάς του εξωπλανήτη που δε συνάδει με το δίσκο υλικών που περιβάλλει τα δύο άστρα.

Αν δούμε το Ηλιακό μας Σύστημα, όλοι οι πλανήτες κινούνται περίπου στο ίδιο επίπεδο. Θα ήταν παράξενο ας πούμε αν βλέπαμε το Δία να έχει κλίση 30 μοίρες σε σχέση με το επίπεδο που κινούνται όλοι οι άλλοι πλανήτες. Αυτό εγείρει ερωτήματα για το πώς κατέληξε ο εξωπλανήτης με τέτοια κλίση στην τροχιά του.

Μία πιθανότητα είναι ο εξωπλανήτης να μη δημιουργήθηκε από τα δυαδικά άστρα, αλλά να είναι ένας μοναχικός πλανήτης ο οποίος διέσχιζε το διάστημα μέχρι που πέρασε κοντά από αυτά τα άστρα τα οποία τον συνέλαβαν στην τροχιά τους. Άλλο σενάριο είναι να δημιουργήθηκε από το δίσκο υλικών του δυαδικού άστρου και έπειτα οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις έδιωξαν τον πλανήτη σε αυτήν την τροχιά όπου και σταθεροποιήθηκε.

Ο υποτιθέμενος Πλανήτης 9 του δικού μας Ηλιακού Συστήματος προβλέπεται πως έχει 5 έως 10 φορές με τη μάζα της Γης  σε μία τροχιά 300 με 700 αστρονομικών μονάδων γύρω από τον Ήλιο. Υπάρχουν αμφιβολίες για το αν όντως υπάρχει, αλλά ο HD 106906 b μας δείχνει πως τέτοιες τροχιές είναι όντως εφικτές.