25 χρόνια ηλιακής δραστηριότητας σε ένα εντυπωσιακό video

Όπως την κατέγραψε το διαστημικό σκάφος SOHO
14 Δεκεμβρίου 2020 09:34
25 χρόνια ηλιακής δραστηριότητας σε ένα εντυπωσιακό video

Το Solar and Heliospheric Observatory (SOHO), ένα διαστημικό παρατηρητήριο που προέκυψε από τη συνεργασία της ESA με τη NASA, εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα προσφέρει πολύτιμα δεδομένα στους επιστήμονες για τον Ήλιο. Γιορτάζοντας την εκτόξευσή του πριν 25 χρόνια, η ESA δημιούργησε ένα εντυπωσιακό timelapse video με τις σημαντικότερες στιγμές του SOHO, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα 25 χρόνια ηλιακής δραστηριότητας μέσα σε 47 λεπτά.

Έχουν εκδοθεί πάνω από 6.000 επιστημονικές μελέτες βασισμένες στα δεδομένα του SOHO, το οποίο έχει πρακτικά ξαναγράψει τα βιβλία της ηλιοφυσικής. Εκτοξεύτηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1995 και είχε σχεδιαστεί να αντέξει μόλις 2 χρόνια. Ωστόσο ο θησαυρός δεδομένων που ξεκίνησε να στέλνει, ανάγκασαν ESA και NASA να επιμηκύνουν την αποστολή του αρκετές φορές.

Κύρια αποστολή του SOHO είναι να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τη ροή ενέργειας και υλικών από τον Ήλιο, τους ηλιακούς ανέμους και τις στεφανιαίες μαζικές εκτινάξεις. Μας βοηθά επίσης να καθορίσουμε τη δομή και τις δυναμικές του εσωτερικού του άστρου μας, να μάθουμε περισσότερα για την κορώνα του και να μάθουμε που παράγονται οι ηλιακοί άνεμοι και πώς επιταχύνονται. Πρόκειται για διεθνή συνεργασία 29 ινστιτούτων από 15 χώρες, με πάνω από 1.500 επιστήμονες να εργάζονται είτε απευθείας πάνω στο SOHO είτε να χρησιμοποιούν τα δεδομένα του στα ερευνητικά τους προγράμματα.