Το LiDAR του iPhone 12 Pro βοηθά άτομα με προβλήματα όρασης

Κοινωνική απόσταση την εποχή της πανδημίας
08 Δεκεμβρίου 2020 10:54
Το LiDAR του iPhone 12 Pro βοηθά άτομα με προβλήματα όρασης

Αν η πανδημία έκανε δύσκολη την καθημερινότητα για την πλειοψηφία του κόσμου, σίγουρα την έκανε διπλάσια δύσκολη για τους ανθρώπους με αναπηρίες. Ειδικότερα οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης, πέρα από τη μοναξιά, έχουν να αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα της κοινωνικής απόστασης και το διαρκή φόβο μήπως πλησιάσουν κάποιον που πιθανώς να είναι φορέας του ιού, περισσότερο από όσο πρέπει.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ του BBC αναλύει αυτήν την πραγματικότητα και ταυτόχρονα παρουσιάζει τεχνολογίες που βοηθούν αυτούς τους συνανθρώπους μας. Μία από αυτές τις τεχνολογίες είναι ο LiDAR αισθητήρας του iPhone 12 Pro και Pro Max, ο οποίος μπορεί να αναγνωρίζει με μεγάλη ακρίβεια ανθρώπους και αντικείμενα γύρω από το χρήστη. Μάλιστα, μέσω του χαρακτηριστικού People Detection από το μενού προσβασιμότητας του τηλεφώνου, ειδοποιεί το χρήστη για την απόσταση των ανθρώπων γύρω του.

Η δημοσιογράφος Lucy Edwards δοκίμασε αυτήν την τεχνολογία και περπάτησε στην πόλη της με ανοιχτή την κάμερα του iPhone 12 Pro. Το τηλέφωνο την ενημέρωνε φωνητικά για το πόσα άτομα είχε γύρω της, σε ποια κατεύθυνση, ποια απόσταση και αν κινούνται προς αυτήν ή μακριά από αυτήν. Όπως δηλώνει και η ίδια, ήταν στην αρχή κάπως τρομακτικό γιατί δεν έχει συνηθίσει να γνωρίζει αν έχει άτομα δίπλα της. Θεώρησε το χαρακτηριστικό πολύ χρήσιμο για να προστατευτεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ βλέπει και χρήση μετά από αυτήν, για παράδειγμα θα μπορεί να καταλαβαίνει πότε προχωρά η σειρά στην οποία στέκεται.

Για να χρησιμοποιήσετε το People Detection:

  • Αναβαθμίστε το iPhone 12 Pro ή 12 Pro Max σε iOS 14.2
  • Από τις ρυθμίσεις επιλέξτε Accessibility
  • Ενεργοποιήστε το Magnifier και το Voice Over
  • Ανοίξτε την εφαρμογή Magnifier, επιλέξτε το εικονίδιο People και η εφαρμογή θα χρησιμοποιεί την κάμερα για να αναγνωρίζει ανθρώπους που μπαίνουν στο πεδίο της.

Μπορείτε να ορίσετε και μία τιμή κοινωνικής απόστασης, έτσι ώστε να ειδοποιήστε με ένα διπλό τόνο όταν κάποιος πλησιάσει πολύ κοντά.

Σε συνδυασμό με την κάμερα του τηλεφώνου, αναπτύσσονται και άλλες τεχνολογίες, όπως μία της Microsoft η οποία αναγνωρίζει τα προσωπικά αντικείμενα του χρήστη. Οι χρήστες με προβλήματα όρασης τραβούν βίντεο τα προσωπικά τους αντικείμενα, τα οποία ανεβαίνουν στη βάση δεδομένων της εφαρμογής. Έπειτα, με το τηλέφωνο ή ακόμα και με smart glasses, θα μπορούν να εντοπίζουν και να ξεχωρίζουν τα κλειδιά τους, το ποτήρι τους και άλλα αντικείμενα, από τα αντικείμενα άλλων ανθρώπων στον ίδιο χώρο.