Η Δανία βάζει τέλος στις θαλάσσιες γεωτρήσεις της για πετρέλαιο και αέριο

Ιστορικό ψήφισμα της Βουλής της
08 Δεκεμβρίου 2020 10:17
Η Δανία βάζει τέλος στις θαλάσσιες γεωτρήσεις της για πετρέλαιο και αέριο

Η Δανία είναι υπέρμαχος της μετάβασης σε ένα πιο “πράσινο” μέλλον και έχει κάνει αρκετές δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ένα τεράστιο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, έγινε από το κοινοβούλιο της χώρας, το οποίο ψήφισε να τερματίσει όλες τις θαλάσσιες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα μέχρι το 2050, ενώ ακυρώνει όλες τις επερχόμενες ερευνητικές αποστολές εύρεσης κοιτασμάτων και ακυρώνει την έκδοση μελλοντικών αδειών.

Η απόφαση του κοινοβουλίου ήρθε με ευρεία υποστήριξη από όλα τα κόμματα και δεν αναμένεται να ανατραπεί. Η Δανία παράγει πετρέλαιο από θαλάσσιες γεωτρήσεις από το 1972. Ωστόσο η παραγωγή της θεωρείται σχετικά μικρή, με μόλις 100.000 βαρέλια τη μέρα, τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο παράγει 1 εκατομμύριο και οι ΗΠΑ 19 εκατομμύρια.  Όσον αφορά την Ευρώπη όμως, θεωρείται μεγάλος παραγωγός και δε βλέπει κανείς καθημερινά χώρες να παραιτούνται εθελοντικά από το δικαίωμά τους να εξάγουν πετρέλαιο, ακόμα κι αν έχουν κάνει άλλες κινήσεις προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Την είδηση υποδέχτηκε με ενθουσιασμό η Greenpeace.

Είναι μία πολύ συγκινητική στιγμή. Η Δανία έθεσε μία καταληκτική ημερομηνία για την παραγωγή πετρελαίου και αερίου και αποχαιρέτησε τις μελλοντικές αδειοδοτήσεις στη Βόρεια Θάλασσα, έτσι ώστε να επανεδραιωθεί ως ένας πράσινος πρωταγωνιστής και να εμπνεύσει άλλες χώρες να τερματίσουν την εξάρτησή μας από τα καταστρεπτικά για το κλίμα, ορυκτά καύσιμα. Πρόκειται για μία τεράστια νίκη για το κίνημα του κλίματος και για όλους τους ανθρώπους που πίεσαν τόσα χρόνια προς αυτήν την κατεύθυνση. Ως ένας κύριος παραγωγός πετρελαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, η Δανία έχει μία ηθική υποχρέωση να τερματίσει την αναζήτηση νέου πετρελαίου και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον κόσμο πως μπορούμε και πρέπει να φτάσουμε τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση. Η Δανία είναι μία μικρή χώρα αλλά έχει τη δυναμική να ξεχωρίσει και να δείξει το δρόμο για την απαραίτητη μετάβαση στην πράσινη, ανανεώσιμη ενέργεια. Τώρα η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα και να σχεδιάσουν τη σταδιακή εξάλειψη της παραγωγής πετρελαίου στο κομμάτι της Δανίας στη Βόρεια Θάλασσα μέχρι το 2040. – Helene Hagel, επικεφαλής κλιματικής και περιβαλλοντικής πολιτικής στη Greenpeace Δανίας