Αρχαιολόγοι άνοιξαν 160 σαρκοφάγους 2.500 ετών από νεκρόπολη της Αιγύπτου (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Μερικές ήταν σφραγισμένες με…κατάρες
29 Νοεμβρίου 2020 11:29
Αρχαιολόγοι άνοιξαν 160 σαρκοφάγους 2.500 ετών από νεκρόπολη της Αιγύπτου (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο έχουν ανακαλύψει 160 σαρκοφάγους στην αρχαία νεκρόπολη Saqqara. Σκοπεύουν να τις διαθέσουν σε μουσεία σε όλη τη χώρα, ενώ άνοιξαν μερικές από αυτές, παρουσία δημοσιογράφων, για να εξετάσουν τις μούμιες που υπήρχαν μέσα.

Οι τύμβοι της Saqqara έχουν χαραγμένες κατάρες στους τοίχους για να αποθαρρύνουν τους τυμβωρύχους. Συνήθως δηλώνουν πως αν κάποιος “ακάθαρτος” εισέλθει στον τύμβο, θα αντιμετωπίσει την οργή των θεών. Η ιδέα πως οι σαρκοφάγοι μούμιας περιέχουν επικίνδυνες παθογόνες ουσίες πήρε διαστάσεις όταν ανοίχτηκε ο τύμβος του Τουταγχαμών το 1922 από τον Howard Carter. Μέλος της αποστολής, πέθανε έξι εβδομάδες μετά το άνοιγμα του τάφου, οδηγώντας πολλούς να δημιουργήσουν το μύθο της κατάρας των Φαραώ, ενώ οι πιο σκεπτικιστές θεώρησαν πως ο τύμβος περιείχε κάποιου είδους τοξική μούχλα. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα απέδειξε πως ο άνθρωπος πέθανε από ένα μολυσμένο κουνούπι που τον τσίμπησε στο μάγουλο. Ο ίδιος ο Carter απέρριψε οποιοδήποτε μύθο για κατάρα της μούμιας και πέθανε σε ηλικία 64 ετών, 20 χρόνια μετά την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών.

Παρόλα αυτά, αρκετοί ήταν αυτοί που ανησυχούσαν για τους αρχαιολόγους που άνοιγαν σαρκοφάγους οι οποίες ήταν σφραγισμένες για 2.500 χρόνια. Ωστόσο, ο κίνδυνος μόλυνσης με αρχαία μικρόβια ή μύκητες είναι ελάχιστος αν οι αρχαιολόγοι φορούν μάσκες και γάντια.