Επιστήμονες προβλέπουν το τέλος του Ηλιακού μας συστήματος

Θα έρθει πολύ πιο σύντομα από ότι περιμέναμε
29 Νοεμβρίου 2020 10:49
Επιστήμονες προβλέπουν το τέλος του Ηλιακού μας συστήματος

Μία μέρα στο πολύ μακρινό μέλλον, ο Ήλιος μας θα πεθάνει εξαντλώντας τη θερμότητά του και θα μεταμορφωθεί σε ένα κρύο, σκοτεινό βράχο. Ωστόσο το Ηλιακό Σύστημα θα έχει εξαφανιστεί πολύ πιο πριν. Το 1999 οι αστρονόμοι είχαν προβλέψει πως το Ηλιακό Σύστημα θα διαλυόταν σε μία περίοδο μερικών τετράκις εκατομμυρίων ετών, με τον Δία και τον Κρόνο να οδηγούν σε απόζευξη τον Ουρανό. Μία νέα μελέτη όμως λαμβάνει υπόψη δεδομένα τα οποία δείχνουν πως η διάλυση του Ηλιακού Συστήματος θα γίνει πολύ νωρίτερα.

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως η κατανόηση της δυναμικής των σωμάτων στο Ηλιακό Σύστημα είναι περίπλοκη υπόθεση και ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται εκθετικά όσο προχωράμε τις προβλέψεις στο χρόνο. Όσο περισσότερα σώματα έχει το σύστημα τόσο πιο δύσκολο είναι να προβλεφθεί η συμπεριφορά τους, κάτι που αποκαλείται N-body problem. Λόγω τις περιπλοκότητας λοιπόν, είναι αδύνατον να κάνουμε ακριβείς προβλέψεις για τις τροχιές των πλανητών για πάνω από 5 με 10 εκατομμύρια χρόνια.

Η κατανόηση της μακροπρόθεσμης δυναμικής σταθερότητας του Ηλιακού Συστήματος αποτελεί μία από τις αρχαιότερες επιδιώξεις της αστροφυσικής, τις ρίζες της οποίας εντοπίζουμε στον ίδιο τον Νεύτωνα, ο οποίος θεώρησε πως οι αμοιβαίες αλληλεπιδράσεις μεταξύ πλανητών μπορούν να καταστήσουν τελικά το σύστημα ασταθές. – Jon Zink, University of California

Η νέα μελέτη προβλέπει πως ο Ήλιος θα γίνει ένας κόκκινος γίγαντας σε 5 δισεκατομμύρια χρόνια, “καταπίνοντας” τον Ερμή, την Αφροδίτη και τη Γη. Έπειτα θα εκτοξεύσει στο διάστημα τη μισή μάζα του και θα γίνει λευκός νάνος, μειώνοντας τη βαρυτική επιρροή του στους εναπομείναντες πλανήτες, Άρη, Δία, Κρόνο, Ουρανό και Ποσειδώνα. Η βαρύτητα των μεγαλύτερων πλανητών θα επηρεάσει τους μικρότερους καθώς περνάνε περιοδικά από κοντά τους, αποσταθεροποιώντας τις τροχιές τους.

Σε 10 προσομειώσεις που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες, ένα στοιχείο παρέμενε κοινό. Δίας και Κρόνος θα σταθεροποιηθούν σε αναλογία τροχιάς 5:2, δηλαδή για κάθε πέντε τροχιές γύρω από τον Ήλιο, ο Κρόνος θα κάνει δύο. Μετά από 30 δισεκατομμύρια χρόνια, οι νέες ισορροπίες θα οδηγήσουν σχεδόν όλους τους πλανήτες να σπάσουν την τροχιά τους και να εκτοξευτούν προς το αχανές διάστημα, ενώ μετά από 50 δισεκατομμύρια χρόνια και ο τελευταίος πλανήτης θα έχει εγκαταλείψει τον Ήλιο. Μία ασφαλής εκτίμηση πλήρης διάλυσης του Ηλιακού μας Συστήματος είναι πλέον στα 100 δισεκατομμύρια χρόνια.