Επιστήμονες αποδεικνύουν το μηχανισμό ενέργειας του Ήλιου

Ένα δεύτερο είδος πυρηνικής σύντηξης
28 Νοεμβρίου 2020 10:22
Επιστήμονες αποδεικνύουν το μηχανισμό ενέργειας του Ήλιου

Μία πολύ σημαντική εξέλιξη είχαμε στον τομέα της αστροφυσικής. Ερευνητές του Italian National Institute for Nuclear Physics (INFN), ανίχνευσαν για πρώτη φορά νετρίνα τα οποία εντόπισαν πως προέρχονται από αστρική σύντηξη. Τα σωματίδια πέρασαν μέσα από τον ανιχνευτή Borexino και οι ερευνητές θεωρούν πως προέρχονται από μία διεργασία σύντηξης άνθρακα-αζώτου-οξυγόνου (CNO), η οποία λαμβάνει χώρα στην καρδιά του Ήλιου.

Οι θεωρητικοί φυσικοί είχαν προβλέψει αυτό το είδους σύντηξης από το 1938 αλλά δεν είχε αποδειχθεί έως τώρα, παρόλο που οι επιστήμονες ανίχνευσαν νετρίνα το 1956. Ο σχεδιασμός του Borexino ήταν καθοριστικός στο να αποδειχθεί αυτό το φαινόμενο.

Είναι μία επανάσταση για την ηλιακή και την αστρική φυσική. – Gioacchino Ranucci, INFN

Η ανίχνευση αυτή έρχεται να συμπληρώσει δεκαετίες ερευνών για τα νετρίνα του Ήλιου και αποκαλύπτει για πρώτη φορά την κύρια πυρηνική αντίδραση που χρησιμοποιούν τα περισσότερα άστρα για να συντήξουν το υδρογόνο σε ήλιο, παράγοντας τεράστια ποσά ενέργειας.

Στην περίπτωση του δικού μας Ήλιου, το 99% της ενέργειάς του προέρχεται από σύντηξη πρωτονίων και μόλις το 1% παράγεται από σύντηξη CNO. Αλλά τα μεγαλύτερα άστρα στο σύμπαν τα οποία είναι και πιο καυτά από τον Ήλιο μας, χρησιμοποιούν κυρίως την CNO σύντηξη, η οποία θεωρείται πως είναι η κυρίαρχη σύντηξη στο σύμπαν.

Είναι η πρώτη απόδειξη πως ο CNO κύκλος υπάρχει στον Ήλιο μας και στα άστρα. Η ανακάλυψη αυτή μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση της σύνθεσης του πυρήνα του Ήλιου και το σχηματισμό των τεράστιων άστρων.