Ετοιμαστείτε για μία πλανητική ευθυγράμμιση που όμοιά της έχουμε να δούμε 800 χρόνια

Χριστουγεννιάτικο δώρο για τους λάτρεις της αστρονομίας
28 Νοεμβρίου 2020 09:51
Ετοιμαστείτε για μία πλανητική ευθυγράμμιση που όμοιά της έχουμε να δούμε 800 χρόνια

Ο νυχτερινός ουρανός τα Χριστούγεννα θα είναι ένα πραγματικό δώρο για τους κατόχους τηλεσκοπίων, αφού οι δύο γίγαντες του Ηλιακού μας συστήματος, Δίας και Κρόνος, θα εμφανιστούν πιο κοντά μεταξύ τους από ότι τους έχουμε δει από το Μεσαίωνα. Η πλανητική αυτή ευθυγράμμιση έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι, φέρνοντας Δία και Κρόνο ολοένα και πιο κοντά. Η αποκορύφωση του γεγονότος θα συμβεί μεταξύ 16 και 25 Δεκεμβρίου, οπότε και οι δύο πλανήτες θα διαχωρίζονται μόλις από το 1/5 της διαμέτρου μιας πανσελήνου. Έτσι, θα μοιάζουν στο νυχτερινό ουρανό σαν ένα μοναδικό φωτεινό αντικείμενο και θα είναι δύσκολη η διάκριση μεταξύ τους.

Ευθυγραμμίσεις μεταξύ αυτών των δύο πλανητών είναι αρκετά σπάνιες και συμβαίνουν μόνο κάθε 20 περίπου χρόνια, η συγκεκριμένη όμως είναι εξαιρετικά σπάνια λόγω της μικρής απόστασης μεταξύ τους που θα εμφανίζονται οι πλανήτες. Θα πρέπει να δούμε αρχεία πριν την ανατολή της 4ης Μαρτίου 1226 για να δούμε ευθυγράμμιση πιο κοντινή από αυτήν. – Patrick Hartigan, αστρονόμος του Rice University

Η ευθυγράμμιση θα είναι ορατή από οπουδήποτε στη Γη στο νυχτερινό ουρανό, ωστόσο την καλύτερη θέα θα έχουν όσοι ζουν κοντά στον Ισημερινό. Όσο πιο βόρεια είναι κάποιος, τόσο λιγότερη ώρα θα έχει για να δει τους πλανήτες πριν χαθούν κάτω από τον ορίζοντα. Δίας και Κρόνος θα εμφανίζονται μία ώρα περίπου μετά τη δύση του Ηλίου. Μάλιστα, ορατοί θα είναι και αρκετοί δορυφόροι των πλανητών.

Επόμενη τέτοιου είδους ευθυγράμμιση δεν αναμένεται μέχρι το Μάρτιο του 2080 και μετά από αυτό το 2400, οπότε μη χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία και ετοιμαστείτε εγκαίρως.