Η Κίνα ετοιμάζεται για την πρώτη λήψη δειγμάτων από τη Σελήνη

Η αποστολή του Chang’e 5 θα είναι ιστορική
22 Νοεμβρίου 2020 11:41
Η Κίνα ετοιμάζεται για την πρώτη λήψη δειγμάτων από τη Σελήνη

Δύο μέρες μας χωρίζουν από την πιο φιλόδοξη αποστολή της Κίνας στη Σελήνη. Ο τεράστιος Long March 5 πύραυλος έχει μεταφερθεί ήδη στην πλατφόρμα εκτόξευσης στο Wenchang Space Launch Center και στην κορυφή του βρίσκεται το διαστημικό σκάφος Chang’e 5, βάρους 8,2 τόνων.

Το Chang’e 5 αποτελείται από τέσσερα τμήματα. Τα δύο θα παραμείνουν σε σεληνιακή τροχιά και τα άλλα δύο – ένα lander και ένα όχημα εκτόξευσης – θα προσεληνωθούν στην περιοχή Mons Rumker της Oceanus Procellarum, μία τεράστια πεδιάδα η οποία έχει εξερευνηθεί από άλλες αποστολές.

Το Chang’e 5 θα χρησιμοποιήσει το ρομποτικό βραχίονα και ένα τρυπάνι για να συλλέξει 2 κιλά πετρωμάτων από βάθος 2 μέτρων. Το δείγμα θα εκτοξευθεί σε τροχιά όπου θα συνδεθεί με ένα από τα σκάφη και θα γυρίσει στη Γη. Αν όλα πάνε καλά, τα δείγματα αναμένονται να προσγειωθούν στην Κίνα στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η αποστολή αυτή θα είναι ιστορική για δύο λόγους. Πρώτος είναι πως η Κίνα θα γίνει η τρίτη χώρα που συλλέγει σεληνιακά δείγματα μετά τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση. Δεύτερον, η ανθρωπότητα δεν έχει συλλέξει υλικά από τη Σελήνη από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, με την αποστολή Luna 24 το 1976.

Το πρόγραμμα Apollo των ΗΠΑ έφερε 12 αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης με έξι αποστολές, από το 1969 έως το 1972, συλλέγοντας συνολικά 382 κιλά πετρωμάτων. Η Σοβιετική Ένωση πραγματοποίησε τρεις πετυχημένες αποστολές συλλογής δειγμάτων τη δεκαετία του ’70.

Η αποστολή θα είναι κρίσιμη για να καταλάβουμε πόσο καιρό η Σελήνη παρέμεινε ηφαιστειακά ενεργή στο εσωτερικό της και πότε διαλύθηκε το μαγνητικό της πεδίο.

Πρόκειται για την έκτη αποστολή των Κινέζων στη Σελήνη. Το Chang’e 4 ήταν το πρώτο που προσεληνώθηκε τον Ιανουάριο του 2019. Μέσα στην επόμενη δεκαετία, η Κίνα σκοπεύει να εγκαταστήσει μία ρομποτική βάση στη Σελήνη για να πραγματοποιεί μη επανδρωμένες αποστολές στο νότιο πόλο του φεγγαριού. Μέσα στη δεκαετία αναμένονται και οι αποστολές Chang’e 6, 7 και 8, ενώ την επόμενη δεκαετία θα ακολουθήσουν και επανδρωμένες αποστολές. Μέχρι το 2030 η Κίνα σκοπεύει να συλλέξει δείγματα και από τον Άρη.