Ο Exynos 1080 είναι το πρώτο chip της Samsung στα 5nm  

Ωστόσο θα κάνει ντεμπούτο σε Vivo τηλέφωνο

Ο Exynos 1080 είναι το πρώτο chip της Samsung στα 5nm

Η Samsung συνεχίζει να αναπτύσσει τα Exynos chips της και αυτή τη φορά ανακοίνωσε τον Exynos 1080 τον οποίο ανέπτυξε σε συνεργασία με την Vivo. Νέο χαρακτηριστικό είναι η προσθήκη mmWave 5G modem στο chip.

Μιας και η Samsung αργεί ακόμα να κυκλοφορήσει κάποια νέα συσκευή, το νέο chip θα κάνει το ντεμπούτο το με συσκευή της Vivo κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον. Το Exynos 1080 είναι οκταπύρηνο chip που περιέχει ένα πυρήνα A78 στα 2.8GHz, τρία A78 στα 2.2GHz και άλλους τέσσερις A55 στα 2.0GHz. Τα γραφικά αναλαμβάνει η Mali G78 η οποία υποστηρίζει QHD οθόνες έως 90Hz ή FHD+ στα 144Hz.

Στη συνδεσιμότητα πέρα από το mmWave 5G, έχουμε Bluetooth 5.2 και Wi-Fi 6. Η NPU και ο DSP είναι ικανοί για 5.7 τρισεκατομμύρια διεργασίες το δευτερόλεπτο. Στην κάμερα υποστηρίζει αναλύσεις έως 200MP και έως έξι διαφορετικούς αισθητήρες, ενώ υποστηρίζει και πραγματικό 10-bit video για HDR10+ εγγραφές. Στη RAM υποστηρίζει LPDDR5 και στον αποθηκευτικό χώρο UFS 3.1.

Στα 5nm έως τώρα έχουμε την Apple με τον A14 και την Huawei με τον Kirin 9000. Η εισαγωγή της Samsung στην αγορά των 5nm σπάει το μονοπώλιο της TSMC στην κατασκευή των νέων chips, κάτι που μόνο καλό μπορεί να θεωρηθεί για την ευρύτερη αγορά και κατ’ επέκταση για τον καταναλωτή. Η ενσωμάτωση chip των 5nm από περισσότερους κατασκευαστές smartphone κρίνεται απαραίτητη και για την απόδοση της μπαταρίας των συσκευών, ειδικότερα τώρα με την έλευση του 5G το οποίο καταναλώνει αρκετή από την μπαταρία των smartphones.